2024.03.29, Péntek
75%-al csökkent 2010 óta Székesfehérváron a regisztrált bűncselekmények száma
szekesfehervar.hu

75%-al csökkent 2010 óta Székesfehérváron a regisztrált bűncselekmények száma

szekesfehervar.hu

2019.03.30. 20:00

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács az ország első, speciálisan önkormányzatok számára szervezett bűnmegelőzési konferenciáját rendezte meg a Rendőrségi Igazgatási Központban.

Hirdetés

Az auditóriumban számos településvezető és a bűnmegelőzési terület szakemberei gyűltek össze. A rendőrségi előadók mellett Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András is felszólalt.

A bűnmegelőzés területén számos eredményt elkönyvelhetünk, a rendőrség iránti közbizalom is sokat fejlődött, de még van tennivaló a területen. – emelte ki Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára. Bár az önkormányzatok és a rendőrség elkülönül, amikor biztonságról van szó, közös a cél, húzta alá az államtitkár. A közbiztonság megteremtését, fenntartását gyakran kizárólagos rendőrségi feladatként azonosítják, pedig számos egyéb szervezetnek és az állampolgároknak is van lehetőségük, sőt, kötelességük az ügyben. Az államtitkár köszöntője után Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke beszédében hangsúlyozta: a bűnmegelőzés küldetésében számos kulcsszervezet van, de ezek között is kiemelkednek az önkormányzatok.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester „Településfejlesztési lehetőségek, ígéretes példák Székesfehérváron” címmel tartott előadást a konferencián. A városvezető kiemelte, hogy Fehérváron kivételesen jó az együttműködés a helyi rendőrkapitányság és az önkormányzat között, ez a bűnmegelőzés olyan alapfeltétele, amit az ORFK állományának előadói is hangsúlyoztak. Prezentációjában számos előremutató példát láthattak a jelenlévők, többek között a „Biztonságos Szórakozóhely” védjegy megszületését, az „Együttműködésben Egymásért – A biztonságos Székesfehérvárért” pályázat eredményeit, és az oktatási intézményekben folytatott kiterjedt prevenciós kampányokat. Kevésbé evidens, ám annál fontosabb az építészet, városrendezés szerepe a bűnmegelőzésben. Remek példa a Túrózsáki úti szabadidőpark és sétaút, amelynek tervezésekor fontos szerepet kaptak a közbiztonsági szempontok.

A polgármester elmondta: a hamarosan induló Palotavárosi tavak rehabilitációs programnak hasonló elvárásokkal kell teljesülnie. Székesfehérváron 15 szervezet működik együtt a közbiztonság érdekében, ez példaértékű lakosságvédelmi kooperáció, azonban az állami jogalkotóknak további jogi eszközöket kellene biztosítaniuk az önkormányzatok számára ahhoz, hogy bizonyos közbiztonsági feladatokat a lakosság által elvárt hatékonysággal kezelhessenek. A továbbiakban dr. Cser-Palkovics András bemutatta a fehérvári intézkedések eredményeit is: a regisztrált bűncselekmények száma 2010 óta drasztikusan, negyedére esett vissza. Zárszavában a polgármester megköszönte a város közbiztonságáért együttműködő 15 szervezet munkáját, és kifejezte reményét, hogy Székesfehérvár jó példája más településeknek is iránymutató lehet a jövőben. "Őrizzük meg Székesfehérvárt biztonságos városnak!" - fogalmazta meg a legfontosabb törekvést

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyerendőrségbűncselekménybiztonságbűnmegelőzés