2024.07.22, Hétfő
Ne csak meleg legyen, hanem biztonság is! – Indul a fűtés
fejer.katasztrofavedelem.hu - illusztráció

Ne csak meleg legyen, hanem biztonság is! – Indul a fűtés

fejer.katasztrofavedelem.hu

2018.09.26. 18:30

Ugyan a fűtési szezon hivatalosan csak október 15-én kezdődik, az időjárás a hétvégén hűvösre fordult és az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban is őszies marad.

A hidegebb éjszakák miatt több háztartásban is befűtenek a napokban. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják, ha szabálytalan annak kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztották. Fontos a kémények karbantartása is!

Elengedhetetlen, hogy évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét. A legcélszerűbb az első fűtés előtt szakemberrel megvizsgáltatni és kitisztíttatni. Az ellenőrzés azért fontos, mert abban a csaknem fél évben, amíg nem kellett fűteni, por és szennyeződés rakódott le a nyílt égésterű fűtőeszközökön, ami rontja az égés minőségét és balesetekhez is vezethet. A fűtőeszköz és a kémény kialakítását, karbantartását bízzák szakemberre, a házilag barkácsolt berendezések életveszélyesek lehetnek.

Ne felejtsük el, hogy a családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, az állampolgár által egyeztetett időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. Ennek érdekében Fejér megyében a Kémény Zrt-hez kell fordulnia a lakóknak. A szilárd tüzelésű berendezések évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű fűtőberendezések esetén kétévente kell a kéményeket ellenőriztetni.

A karbantartás mellett a másik nagyon fontos tényező a szellőztetés. A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt. A szén-monoxid legtöbbször akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.

Mivel egy megfelelően működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, ezért tanácsos kiegészítő védelemként egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni. A nem megfelelő érzékelők életveszélyesek, mert hamis biztonságérzetet keltenek, és korántsem biztos, hogy időben jeleznek.

A katasztrófavédelem honlapján, az alábbi linken közzétett érzékelők megbuktak az ellenőrzéseken, ne használja őket!
http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Nem_megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf

Az alábbi linken található érzékelők megfelelő biztonságot nyújtanak:
http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf

A már meglévő szén-monoxid-érzékelők szavatosságát se felejtsük el ellenőrizni, és a tavalyi elemeket cseréljük ki újakra.

Ne fűtsenek háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával, magas festéktartalmú, színes újságokkal, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, ami miatt visszaáramolhat az égéstermék, a füst és a gázok a házba. Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd és akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet. Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik. Otthonunk biztonságát tovább növelhetjük füstérzékelők alkalmazásával, amelyek átlagosan egy percen belül jeleznek, figyelmeztetve a veszélyre, nagyobb esélyt adva a menekülésre, esetlegesen a tűz kezdeti szakaszának oltására.

Fűtés alkalmával a tűzvédelmi használati szabályokról se feledkezzünk meg. A kazánok, kályhák, kandallók közvetlen közelében ne tároljunk éghető anyagot, tűzifát, papírt. Sok esetben a fűtőberendezésekből kipattanó szikra okoz lakástüzet.

Aktuálisfűtésbiztonságmelegkémény szellőzésszén-monoxid-érzékelő