2024.07.18, Csütörtök
Új autó a Fejér megyei katasztrófavédelemnél
fejer.katasztrofavedelem.hu - Fotó: Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy

Új autó a Fejér megyei katasztrófavédelemnél

fejer.katasztrofavedelem.hu

2018.06.23. 16:05

Egy korszerű, kifejezetten a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat részére fejlesztett gépjárművet adtak át ünnepélyes keretek között június 22-én, pénteken a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokságon.

Az új terepjáró minden olyan technikai eszközzel és felszereléssel rendelkezik, amely a tűzoltási, műszaki mentési, tűzvizsgálati és hatósági tevékenységet végző műveleti szolgálat feladatához elengedhetetlen.

A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, vagyis a KMSZ a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyorsreagáló készenléti egysége, amely a tűzoltás vezetésével, tűzvizsgálattal, műszaki mentések irányításával, szakmai ellenőrzések végrehajtásával foglalkozó szervezeti egység. A KMSZ szakemberei a hivatásos tűzoltóságok készenléti állományával megegyezően, 24/48 órás váltásban teljesítenek szolgálatot, és Székesfehérváron a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon állomásoznak. A KMSZ elsődleges feladata a magasabb szintű káresemények felszámolásának segítése, a beavatkozások hatékonyságának növelése, amely a kiképzések szakmai felügyeletével már a tűzoltólaktanyák falain belül megkezdődik. A káresetek felszámolásánál tanácsaival segíti a tűzoltásvezetőt, figyelemmel kíséri a beavatkozó tűzoltók tevékenységét, indokolt esetekben átveszi a tűzoltás, a műszaki mentés irányítását, meghatározott esetekben tűzvizsgálatot végez. Mindemellett rendszeresen részt vesz és értékeli a megye hivatásos, önkormányzati és létesítményi tűzoltó-parancsnokságainak gyakorlatait, ellenőrzi a szolgálatellátást, valamint káresetek alkalmával a beavatkozás szakszerűségét és a biztonsági előírások alkalmazását.

A KMSZ tavaly összesen 182 káreset kezelésében vett részt. Eddig egy több mint tíz éves gépjárművel látták el a szolgálatot, amelynek a légzőkészülékek és az alapvető tűzoltó technikai eszközök, felszerelések szállítására kialakított málhaterét nem speciálisan erre tervezték. A gyors és a minél hatékonyabb beavatkozások végrehajtásához rendkívül fontos volt egy kifejezetten a KMSZ feladataihoz tervezett és felkészített korszerű gépjármű készenlétbe állítása. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot erősítő terepjárót a Generali Biztosító Zrt. adományából vásárolta meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a jármű málhaterét a BM Heros Zrt. alakította ki, a szükséges felszereléseket a főigazgatóság biztosította.

Az átadó ünnepségen Magosi Lajos tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató kiemelte a modern eszközökkel és felszerelésekkel teljes körűen málházott terepjáró jelentőségét és átadta a jármű indítókulcsát, amelyet a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat képviseletében Gaál Tamás tűzoltó őrnagy vett át. Dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntőjében elismerően szólt a tűzoltói hivatásról, a tűzoltók állandó szellemi és erőnléti felkészültségéről, amellyel nap mint nap állampolgárok biztonságát szolgálják.

 

 

Az új Volkswagen Amarok terepjárót Pethő István Ferenc tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gazdasági igazgató-helyettese mutatta be. Az ezredes kiemelte, hogy a jármű felépítményét, vagyis a málhateret speciálisan a KMSZ feladataihoz illeszkedve, egyedi tervezéssel alakították ki. A terepjárót új, modern felszerelésekkel állítja készenlétbe a katasztrófavédelem, megtalálható rajta egyebek mellett egy kilenc literes habbal oltó tűzoltó készülék, légzőkészülék tartalék palackokkal és légzőálarccal, Tyvek egyszer használatos védőruhák, vegyszerálló gumikesztyűk, hőkamera, gázérzékelő műszer, állványos led lámpa, tűzvizsgálathoz szükséges szerszámok, tasakok, lapátok, kapacs, feszítővas, úgynevezett FORCE balta, univerzális csuklós létra, valamint forgalomterelő kúp és kordonszalag.

AktuálisKatasztrófavédelemFejér megyeműszaki mentésVolkswagentűzoltás