2024.04.18, Csütörtök

Gyermekkórusok éneke pezsdíti fel Székesfehérvárt

szekesfehervar.hu

2018.05.26. 15:13

Idén 15. alkalommal kezdődött el a Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál Székesfehérváron, a házigazda Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium szervezésében május utolsó hétvégéjén. Az ünnepélyes megnyitóra a Városház téren került sor, a külföldi vendégkórusok, a magyar városokból érkezett vendégek és a vendéglátó kórusok részvételével.

Hirdetés

A Városház téren bemutatkoztak a fesztivál külföldi vendégkórusai, a lengyel Harmonia Gyermekkar Lukowából, a szlovákiai Janiga József Művészeti Alapiskola Gyermekkara Nagymegyerről, az ukrajnai Kijevi Fiúkórus és a Vocal Ensemble Ifjúsági Kórus, a lengyel La Musica gyermekkar Lublinból, az erdélyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola Felső Tagozatos Kórusa Székelyudvarhelyről.

A magyar vendégek között tudhatjuk idén a kecskeméti Antanténusz Gyermekkórust, A Fazekas utcai Általános Iskola és AMI Gyermekkórusát Miskolcról és a Gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola Gyermekkarát, a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Nagykórusát és a pestszentlőrinci Vörösmarty Gyermekkart. 

A Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium 1992 óta, kétévenként rendezi meg az Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált, amelyen sok ezer magyar, határon túli magyar és a nagyvilágból érkező gyermek énekel, felpezsdítve városunk tavaszait.  A magas színvonalú, jó hangulatú találkozók célja kezdettől fogva változatlan: a verseny nélküli, de szakmai zsűri előtt folyó hangversenyeken, templomi koncerteken, szerenádon megmutatni egymásnak és a fehérvári közönségnek, hogy a zene az általános iskolai és középiskolai korosztály számára is meghatározó és mással nem pótolható önkifejezési lehetőség és örömforrás.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyeénekNemzetközi Gyermekkórus Fesztivál