2024.03.29, Péntek

Kultúrházak éjjel-nappal – akvarell festés és játékkészítés Novák Péterrel Fehérváron

szekesfehervar.hu

2018.02.04. 15:49

"Helyben van a sokszínűség" mottóval február 2-a és február 4-e között több ezer programot kínál országszerte a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat.

Hirdetés

A kiemelt helyszínek egyike városunk is, szombaton a nagyvárosok közül Székesfehérvár állt az események középpontjában. A Művészetek Házába szombaton ellátogatott a kulturális kavalkád védnöke és arca, Novák Péter is.

A Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat kiemelt helyszíneként szerepel idén Székesfehérvár, a szombati napon az akció védnöke, Novák Péter színész, énekes, szövegíró, zeneszerző, műsorvezető is ellátogatott a Művészetek Házába, ahol részt vett a Derkovits Képzőművészeti Kör és a Játszótárs Játékkészítő Műhely foglalkozásán. A Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat védnöke szerint a rendszerváltás óta nagyon megváltoztak a kultúra felhasználói szokások, ezért hatványozódott a kultúrházak felelőssége is, hogy olyan minőségű programokat kínáljanak minden generáció számára, melyeknek köszönhetően nem az elkallódás, az apátia és az elmagányosodás egy közösség útja, hanem az együttlét és ennek az együttes örömnek a megélése.

A kora délutáni órákban sokan keresték fel a Művészetek Házát, hogy alkotóként is kipróbálják magukat a Derkovits Képzőművészeti Kör segítségével és festés közben fedezzék fel kreativitásukat. A résztvevők ezúttal az akvarell technikáját sajátíthatták el.

 

 

Az alapításának 60. évfordulóját tavaly ünneplő Derkovits Képzőművészeti Kör Fejér megye legrégebbi és legrangosabb alkotóköre. Az 1957 óta működő szakkör fő célja a diákok és felnőttek kreativitásának és alkotói készségének fejlesztése, valamint beavatni a grafika és a festészet titkaiba azokat, akik ez idáig csupán a maguk és a szűkebb környezetük örömére kívántak alkotni. A művészeti kör tagjai szeretettel várják az érdeklődőket a kiállításra és csoportfoglalkozásaikra, melyet hétfőnként 16-19 óráig tartanak a Művészetek Háza alagsori Derkovits termében.

 

 

Kora délutántól megnyíltak a Művészetek Háza nyitott műhelyei is. Az alagsori fazekas, fafaragó és kosárfonó műhely tagjai bemutatták munkájukat a népművészeti technikák iránt érdeklődőknek. Mindenki megalkothatta saját kezűleg azokat a tárgyakat, amelyeket kedves emlékként magával is vihetett.

 

Sokan keresték fel a Játszótárs Játékkészítő Műhely családi foglalkozásait is, ahol farsangi maszkokat, álarcokat készíthettek.

A résztvevőknek számos alapanyagot biztosítottak a munkához. A Játszótárs Játékkészítő Műhely küldetése, hogy megmutassák a szülőknek, nagyszülőknek, hogyan lehet értékes időt tölteni gyermekükkel. Együtt készítenek játékeszközöket, melyek otthon is egyszerűen elkészíthetőek. Az elmúlt időszak alatt sokféle tevékenységgel ismerkedhettek meg a műhely látogatói, készültek memóriajátékok fénymásolt alaplapból színezéssel, majd csomagolópapírból, lottó-játékok formalyukasztókkal és egyedi sudoku papírdúc satírozással.

A Kultúrházak éjjel-nappal Facebook-oldalán meghirdetett szelfiversenyre a látogatók a kedvenc művelődési házuk előtt készült fotóikkal nevezhetnek.

A legtöbb tetszést kiváltó kép készítője 30 ezer forint értékű kulturális utalványt nyer, míg a legtöbb képen szereplő művelődési ház 100 ezer forintos, műszaki cikkek vásárlására jogosító utalványt kap.

 

Galéria

Aktuális Székesfehérvár Kultúrházak éjjel-nappal Novák PéterDerkovits Képzőművészeti Kör kreativitásfafaragókosárfonó