2024.03.19, Kedd

Új parancsnokot avattak az ÖHP élére Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2018.01.11. 14:33

Átadta Korom Ferenc vezérőrnagynak a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság vezetését Huszár János altábornagy, az eddigi parancsnok, aki a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese lesz.

Hirdetés

Ünnepi állománygyűlésen, Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárának jelenlétében adta át Korom Ferenc vezérőrnagynak a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága vezetését Huszár János altábornagy, eddigi parancsnok csütörtökön délelőtt Székesfehérváron.

 

 

Az állománygyűlésen Simicskó István honvédelmi miniszter beszédében emlékeztetett, hogy történelmi jelentőségű fejlődés indult el a Magyar Honvédség életében. Szólt arról is, hogy a költségvetés növekszik - 2024-re a magyar GDP két százalékát is eléri a honvédségi büdzsé, ami 1000 milliárd forint feletti összeget jelent majd – így a lehetőségek adottak arra, hogy ésszerűen, jól elköltve ezeket a forrásokat tényleges fejlődés időszaka induljon el a honvédség életében. 

 

A honvédelmi miniszter elmondta, hogy 20 ezer fős tartalékos állomány létrehozása a cél 2026-ra.

„Minden járásban szeretnénk létrehozni önkéntes területvédelmi egységeket. Ez óriási lehetőséget ad majd a honvédség számára képességekben, utánpótlásban és a társadalom felé való nyitásban is.” – emelte ki a honvédelmi miniszter, aki elmondta, hogy jelenleg 6 ezer fő körül járnak.

A leköszönő Huszár János altábornagy megköszönte a honvédelmi miniszternek és Vargha Tamás miniszterhelyettesnek, hogy a Honvéd Vezérkar főnökhelyetteseként folytathatja munkáját ebben a fontos időszakban. „Meggyőződéssel állítom, hogy társadalmunknak olyan haderőre van szüksége, melynek tagjai kötelességtudóan végzik a feladatukat, nem hátrálnak meg a megpróbáltatások során, bajtársaikhoz, családjukhoz, nemzetükhöz hűen, és a társadalom tagjaiban bizalmat ébresztve teljesítik szolgálatukat.” – foglalta össze hitvallását  Huszár János altábornagy.

Korom Ferenc vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának új parancsnoka beszédében azt ígérte, minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy az ÖHP rendszere jól kiszolgálja a Magyar Honvédséget és a hazát. Elmondta, hogy három alapvető pillér mentén kívánja végezni vezetői munkáját, ezek közül a legfontosabb, az első pillér a nemzeti érdekek képviselete itthon és külföldön egyaránt. A második pillér a csapatmunka, mert, mint fogalmazott, a „Rambók kora lejárt”, ezért csapatban kell az egyéni érdekek helyét megtalálni és érvényesíteni. A harmadik pillér a hit: hit a munkánkban és annak eredményességében.  

Korom Ferenc vezérőrnagy 1997 és 2016 között, nyolc alkalommal vett részt külszolgálati feladatokban Cipruson, Koszovóban, Irakban és Afganisztánban. Ezek közül a legjelentősebb 2015-2016-ban, a NATO vezetésű KFOR erők parancsnok-helyettesi beosztásának ellátása volt.

Korom Ferenc vezérőrnagy szólt arról is, hogy történelmi lehetőséget kapott a honvédség a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak  köszönhetően, amely „erős hittel, kitartó munkával, sok lemondással valósulhat meg és csak így válhat a Magyar Honvédség a régió legütőképesebb haderejévé, amelynek valós, használható értékei és képességei vannak.”

Az ünnepi állománygyűlésen részt vett Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyéspüspök is.   

Galéria

AktuálisMagyar Honvédségavatás Székesfehérvár parancsnokÖHP