2023.06.08, Csütörtök

Még az idén átadhatják a teljesen felújított dunaújvárosi SZTK épületet

dunaujvaros.com

2018.01.04. 16:00

A baloldal eladta, a Fidesz visszavette, kitakarította, a Modern Városok Program keretében pedig felújítják az egykori zöld SZTK épületét – így fogalmazott Cserna Gábor polgármester a mai sajtótájékoztatón. amelynek az volt az apropója, hogy az önkormányzat átadta az ingatlant a Fejér Megyei Kormányhivatalnak, a kivitelező pedig megkezdi a felújítását. A mintegy 1,2 milliárd forint értékű beruházás után ide fog költözni a járási hivatal hét szervezeti egysége.

Hirdetés

A sajtótájékoztatója apropója volt, hogy az önkormányzat átadta az ingatlant a Fejér Megyei Kormányhivatalnak, a kivitelező pedig megkezdi a felújítását. A mintegy 1,2 milliárd forint értékű beruházás után ide fog költözni a járási hivatal hét szervezeti egysége.

Az épület január 4-i átadás-átvételénél jelen volt dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára, dr. Galambos Dénes, országgyűlési képviselő, Cserna Gábor, városunk polgármestere és dr. Simon László kormánymegbízott, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője. 

Dr. Dorkota Lajos beszédében kiemelte, hogy történelmi pillanat előtt állunk, hiszen egy régóta húzódó ügy végére kerül pont a zöld SZTK épületének átadásával. Mint mondta, annak idején önkormányzati képviselőként, majd később kormánymegbízottként is azon munkálkodott, hogy ezt az épületet vissza tudják adni a városlakóknak, és hogy az újra hasznos funkciót töltsön be a város életében. Hozzátette, bízik benne, hogy a felújítási, átalakítási munkálatok még az idén be is fejeződhetnek.

 

 

Dr. Simon László elmondta, az ingatlant az átvétel napjával a Fejér Megyei Kormányhivatal azonnal átadja a nyílt közbeszerzési eljáráson kiválasztott kivitelezőnek, hogy az épületben a lehető legrövidebb határidővel kialakítsák a Dunaújvárosi Járási Hivatal új székhelyét. A hivatal kilenc egysége közül a Hatósági, a Gyámügyi, az Építésügyi, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi, a Földhivatali, a Népességügyi és a Társadalombiztosítási Osztály kap majd helyet itt. Mint mondta, a közel ötezer négyzetméteres, XXI. századi színvonalú épületben 134 hivatali dolgozó szolgálja majd ki az ügyfeleket. A földszinten és az első emeleten nyitott, ügyfélhívó rendszerrel ellátott ügyfélszolgálati helyek lesznek, kényelmes ügyfélvárókkal. Itt kap majd helyet az irattár és több 10-15 fős tárgyalóterem, valamint egy 100 fő befogadására alkalmas rendezvénytermet is kialakítanak. A kormánymegbízott kiemelte, hogy az átalakítás költsége közel 1,2 milliárd forint, mely hazai és uniós forrásból áll össze. Dr. Simon László beszéde végén külön is megköszönte dr. Dorkota Lajosnak és dr. Galambos Dénesnek a zöld SZTK ügyében tett közbenjárását és munkáját.

 

 

Dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője szintén történelmi mérföldkőnek nevezte a mai eseményt, hiszen a 2013 januárjától bevezetett egyszerűbb, gyorsabb és ügyfélbarát közigazgatási rendszer újabb fontos állomásához érkeztek. Arról is szólt, hogy a választókerülethez tartozó mintegy 70 ezer állampolgár számára minőségi változást jelent az ügyintézés, egy modern, korszerű eszközökkel felszerelt hivatali egységben intézhetik az ügyeiket.

 

 

Cserna Gábor beszédében felvázolta az épület hányattatott sorsának történetét. Mint mondta, a zöld SZTK-t a baloldali városvezetés 118 millió forintért eladta még 2004-ben. Ezután az önkormányzatnak az új tulajdonostól kellett azt bérelnie, hogy az épületben működő egészségügyi szakrendelések tovább tudják szolgálni a városlakókat. Ez az önkormányzatnak akkoriban havi 15 millió forintjába került. 2010. július 2-án reggel a gyógykezelésre érkező betegek zárt kapukat találtak, az új többségi tulajdonos műszaki okokra hivatkozva nem engedte be őket az épületbe. Ekkor vészforgatókönyvre volt szükség. Szinte azonnal meg kellett szervezni a szakrendelések kórháza történő áthelyezését, melyet dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház akkoriban frissen kinevezett igazgatója koordinált. Ahogy a polgármester mondta, 2014-ben Iván László, aki akkor még a Fidesz képviselőjelöltje volt a 6-os számú körzetben, elhatározta, hogy az önkormányzat segítségével véget vet a rágcsálók okozta problémáknak, felgöngyölíti a tulajdonosi jogviszonyokat, a fennálló tartozásokat, és megkeresi a megoldást a zöld rendelő visszavételére. Ezzel a törekvéssel a fókuszban ült le a város vezetése 2016 májusában Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalni a Modern Városok Program dunaújvárosi fejezetéről. A tárgyalások sikeresek voltak, a programba első helyen került be a zöld SZTK problémájának megoldása. 2016 őszén az épületet az önkormányzat megvásárolta - ilyen állapotban -  és azon melegében ki is takaríttatta, majd azt követően le is záratta, megszüntetve ezzel az épületben uralkodó áldatlan állapotokat. Cserna Gábor kiemelte, hogy a sok viszontagság után az épület sorsa megoldódott és az átadással, a felújítási munkálatok elkezdésével egy új korszak köszönt be az egykori zöld SZTK „életébe”.

 

 

Iván László, a 6-os számú választókörzet képviselője elmondta, sok munkával, előkészülettel telt az elmúlt négy év, hogy az egykori rendelőintézet helyzetét megoldják. A rágcsálóirtás, az ingatlan visszavétele, a kitakarítás után mára eljutottak oda, hogy a Modern Városok Program keretében felújítják, és új funkciót kap az épület. Iván László megköszönte a kormány, az önkormányzat és a kormányhivatal támogatását, segítségét. Mint mondta, a zöld SZTK az egyik kiemelt pont a körzetben, a következő feladat pedig az, hogy minél több parkolót alakítsanak ki a leendő hivatali székhelyhez. Ezen már dolgozik a város, megvizsgálják, hol és hogyan bővíthetők a férőhelyek, hova lehet újakat építeni.

Galéria

AktuálisDunaújvárosfelújításátadásSZTK épület