2024.04.18, Csütörtök

Székesfehérvári séf a Bocuse d’Or magyarországi döntőjében

feol.hu

2017.12.06. 18:55

Esélyt kapott arra az ismert fehérvári szakács, hogy megvalósítsa régi álmát, s kijusson a legrangosabb szakmai világversenyre, amelyet korunk egyik legnagyobb szakácsikonjáról, a jelenleg 91 éves francia Paul Bocuse mesterszakácsról neveztek el.

Hirdetés

Volenter István, aki immár negyedszer indult a verseny hazai megmérettetésén – mindig eredményesen, dobogós helyen szerepelt -, nemrég úgy nyilatkozott lapunknak, biztosra veszi, a döntőbe tovább tud kerülni, s reméli, hogy esélyes a végső győzelemre is.

A hét végén tartott selejtezőn a szakmai zsűri előzetes válogatása után tízen állhattak a konyhapultok mögé. A séfek prémium alapanyagokból dolgozhattak.

A főtálhoz borjúcombot, kacsamájat és salottahagymát (mogyoróhagymát) kaptak, míg a vegetáriánus tányérhoz rizottórizst, fürjtojást és gombát kellett felhasználniuk.

Az első tányérom egy abszolút olasz inspiráció volt: egy körtés sáfrányos rizottó, lágy fürjtojás, marinált gombák, algasaláta, vadgombákkal töltött cannelloni és szarvasgombás vegetáriánus jus. Sajnos ez a magyar zsűrinél nem aratott osztatlan sikert… Míg a húsételem a nap legerősebb főfogása lett! A következőből állt össze: borjúfelsál Ras el Hanouttal ízesítve korianderes-lime-os borjújus-vel, pisztáciás kacsamáj „tart”, füstölt paprikás salottával töltött marinált hagyma, dióolajos turbolyagyökér-püré, 1001 éjszaka currys sült répa olívaolaj-espumával és napraforgómaggal.

 

Volenter Istvánnak mindenki azért drukkol Fehérváron, hogy régi álmait a Bocuse d’Or versenyében valóra váltsa
Fotó: FMH

 

Volenter István mindehhez hozzáfűzte, a versenyben nagyon fontos, hogy a tányéron minden íz kivehető legyen, de összekóstolva harmonikus ízvilágot kapjanak. Az egyedi ízekhez sokféle különleges fűszert használ, mint az arab világ egyik nagyon jellegzetes fűszerkeveréke, a Ras el Hanout – akár 100-féle fűszerből is állhat -, vagy az 1001 éjszaka curry, amely kézzel kevert indiai fűszer rengeteg virágszirommal. Sajátosságuk, hogy mindegyik receptje titkos.

 

A séf hústála, amely a legerősebb főfogás volt a versenyen Fotó: Volenter István

 

Neves hazai és külföldi szakemberekből álló konyhai és kóstoló zsűri döntött arról, hogy az elkészített versenyművek alapján kik jutnak a döntőbe. A teljesség igénye nélkül érdemes megemlíteni, hogy a zsűritagok között volt Széll Tamás, a 2016-os Bocuse d’Or európai győztese, Christian Meyer német étteremkritikus és a székesfehérvári kötődésű kreatív séf, Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) elnöke. Volenter István hatodmagával került a döntőbe, rajta kívül a továbbjutók: Elek Richárd, Garai Ádám, Haraszti Zsolt, Pohner Ádám és Veres István.

A fehérvári séfet a Bocuse d’Or magyar mezőnyének egyik komoly esélyeseként tartják számon: – Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Budapesten kapok egy konyhát, ahol nyugodtan, zavartalanul felkészülhetek. Valószínű, Széll Tamás és Vomberg Frigyes tanácsait is kikérem, ahogyan eddig is. Szorosabb együttműködésre viszont Sárközi Ákostól számítok, az ő konyháján dolgozó fiatal tehetség lesz a döntőben a segítőm, a commis. Ugyanis innentől az egyéni verseny átvált csapatversennyé.

A folytatás 2018. február 8-án következik: a Bocuse d’Or magyar döntőjén dől el, ki vehet részt a 2018-as európai döntőn, s ha ott sikeresen szerepel, a 2019-es lyoni Bocuse d’Or világdöntőn.

Szurkolunk Istvánnak!

Aktuálisszakácsverseny SzékesfehérvárBocuse d’OrdöntőVolenter István