2024.06.25, Kedd

Október 29-től újra Seuso kiállítás Fehérváron

www.szekesfehervar.hu

2017.10.07. 10:13

Először Székesfehérvárra érkezik a Seuso-kincs mind a 14 darabját bemutató vándorkiállítás.

A Seuso-kincs vándorkiállítás három héten át, október 29-től november 19-éig látogatható Székesfehérváron. A tárlat minden nap, meghosszabbított nyitva tartással várja majd a látogatókat a Szent István Király Múzeum Fő utca 6. szám alatti épületében.

A Seuso-kincs a legjelentősebb ismert késő római ötvösművészeti leletegyüttes, melyet néhány évtizeddel ezelőtt, a '70-es években találtak meg Kőszárhegy mellett, majd illegális körülmények között jutott ki az országból.

A Szent István Király Múzeum Dísztermében tárolóvitrinekben együtt lesz látható mind a tizennégy, étkezéshez és tisztálkodáshoz használt ezüst edényből álló ókori római eredetű kincslelet. A Seuso-kincs, amely "az egykori Pannonia provincia területén fellelt, az egyetemes antik kultúra egyik legnagyobb értékű lelete" magyarországi bemutatásának első állomása Székesfehérvár.

 

 

A kiálítás Fehérvárra érkezését csütörtökön délután Vargha Tamás Fehérvár országgyűlési képviselője Cser-Palkovics András polgármesterrel és Varga Benedek Imrével közösen jelentette be a Szent István Király Múzeum előtt. 

2014-ben mintegy 35 ezer ember látta a Seuso kincsek első hat hazaérkezett darabját. A magyar kormány a Seuso-kincset két lépésben - az első hét darabot 2014-ben, a második felét idén nyáron - szerezte vissza. A leletegyüttest augusztus végéig a Parlamentben lehetett megtekinteni, most pedig Székesfehérvár az első helyszín ahol megnézhető lesz az eddig fellelt 14 műtárgy.

Vargha Tamás államtitkár arról beszélt: öröm és megtiszteltetés számára, hogy Székesfehérvár országgyűlési képviselőjeként hozzájárulhatott a Seuso-kiállítás ismételt megrendezéséhez, és a második részben hazaszállított hét darab bemutatásához. Ugyancsak megtiszteltetésnek nevezte, hogy az országjáró körút során a székesfehérváriak és az ide érkező vendégek láthatják elsőként a kincseket.

 

 

Két okból is kivételes és izgalmas feladatnak tartja a kiállítás-sorozat megrendezését Varga Benedek Imre, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. Egyrészt a Seuso-lelet Magyarország egyik legértékesebb műkincsegyüttese, másrészt rendkívül gyors és feszített tempójú lesz a bemutatóprogram, érintve az ország keleti és nyugati részét egyaránt. Fontos, hogy hazánk teljes lakossága részese lehessen az élménynek, és ezért ne kelljen Budapestre utaznia. Hozzátette, hogy a kiállítás minden városban egységes arculattal jelenik meg, és mindenhol egy, az adott régióra jellemző, hasonló jelentőségű tárlat kíséri. A Seuso-kiállítás infografikákkal, szövegekkel, többnyelvű tájékoztató füzetekkel és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal egészül ki, melyek könnyen befogadhatóvá és élményszerűvé teszik a tárlatot a laikus látogatók számára is. A főigazgató arról is szólt, hogy a Seuso-lelet európai szinten, a nagyságát, a mennyiségét és az értékét tekintve egészen kivételes jelentőségű.

 

 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott Magyarország Kormányának azért, hogy a Seuso-kincsek második részét is sikeresen visszaszerezte, és azt is megköszönte, hogy Székesfehérvár nyithatja a kiállító városok sorát. Kiemelten fontosnak nevezte, hogy az országjárásra induló tárlat megyei jogú városokba jut el, ami lehetővé teszi, hogy minél több helyen, minél többen láthassák a csodát. A tárlatnak helyet adó fehérvári díszterem átalakítása már elkezdődött, melyben a két múzeum szakemberei szorosan együttműködnek.

AktuálisSzékesfehérvárkiállításSzent István Király MúzeumSeuso