2024.06.17, Hétfő

További támogatásokban részesülhetnek a betegellátásban dolgozók

okkfehervar.hu

2016.12.13. 12:31

Új gépkocsik beszerzésével segíti jövőre a város háziorvosait és az ügyeleti ellátást Székesfehérvár Önkormányzata a támogatási keretek megemelésével. Mindezt egy megállapodás-tervezet tartalmazza, melyről pénteken dönt a Közgyűlés. A tervezett lépésekről a színvonalasabb betegellátás érdekében dr. Cser-Palkovics András polgármester beszélt azon a találkozón, melyet első alkalommal szerveztek meg Advent alkalmából a szakma képviselői számára.

A csaknem százezer lakosú Székesfehérváron 58 körzetben biztosítják az alapellátást a háziorvosok és házi gyermekorvosok. A város Önkormányzata első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal szervezett számukra kötetlen találkozót Advent alkalmából, hogy lehetőséget biztosítson a szakmai eszmecserére és baráti hangulatú beszélgetésekre egyaránt.

A fórumon dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönte meg az orvosok és kollégáik munkáját a város egész közössége és az ügyeleti ellátáshoz tartozó települések nevében. Beszélt arról a hosszas tárgyalássorozat eredményeként létrejött megállapodás-tervezetről, melynek értelmében a város többféle módon támogatja az alapellátást a kötelező feladatellátáson túlmenően.

Az Önkormányzat a háziorvosi praxisok támogatási keretét az eddigi bruttó 150.000 forintról 200.000 forintra emeli. A szakma javaslatára kibővítik a felhasználási célokat, így az összeget prevenciós tevékenységre, eszközbeszerzésre, működésre, szakdolgozói, vagy orvosi továbbképzésre és szakdolgozóknak részére parkolóbérlet vásárlására költhetik a praxisok. Növelik a kistérségi ügyeletben résztvevők óradíját is. Az orvosoknál két lépcsőben emelnek, jövőre bruttó 2.500-ről 3000 forintra, míg 2018-tól további 500-tal. Az asszisztenseknél 900-ról 1.150 forintra módosítják az óradíjat és a gépkocsivezetőknél is terveznek bruttó 100 forintos növelést. Az Önkormányzat három személyautót vásárol jövőre az ügyeleti ellátáshoz, továbbá a szakma képviselőivel közösen kidolgoznak egy lakhatási támogatási rendszert annak érdekében, hogy Székesfehérváron tartsák, vagy éppen ide csábítsák az orvosokat. A város továbbra is segíti az orvos-szakmai fórumok, különféle prevenciós, egészségmegőrző programok kommunikációját a helyi sajtón keresztül. A mindezt tartalmazó előterjesztésről pénteki ülésén dönt a város Közgyűlése.
A polgármester hangsúlyozta, Székesfehérvár kiemelt feladatának tekinti az alapellátást és színvonalának emelését.
 

Dr. Wilhelm Róbert, az Alba Családorvosi Egyesület elnöke az eddigi gyümölcsöző együttműködés fontos állomásának nevezte a mai találkozót. Mint fogalmazott, tapasztalatai szerint sok nagyvárosban és településen elismeréssel tekintenek a fehérvári városvezetés és az orvos szakma közötti előremutató együttgondolkodásra és kapcsolattartásra, ami igen ritka. A támogatási keretek bővítése nagy előrelépést jelent, segíti a mindennapi munka ellátását és jövőbeni fontos célként az utánpótlás biztosítását is. 

AktuálisSzékesfehérváradventtámogatásbetegellátásönkormányzat