2024.04.25, Csütörtök

Megújult a székesfehérvári Csónakázó-tó körüli sétány

szekesfehervar.hu

2016.11.19. 11:38

A székesfehérvári Sóstó Természetvédelmi Terület megmentését célzó kiemelt beruházás része a Csónakázó-tó rehabilitációja, a terület központi költségvetési támogatásból újul meg.

Hirdetés

A mederkotrás és a partrekonstrukció augusztus végére elkészült, csütörtökön pedig megtörtént a felújított sétány műszaki átadása. A tó rehabilitációjának következő állomása a megnövelt területű, füvesített, murvázott sétánnyal és új térvilágítással ellátott Ős-sziget átadása lesz november végén.

„Nagyon szép hagyományokkal rendelkező közösségi tere a városnak a Csónakázó-tó és közvetlen környezete: az volt a célunk, hogy ezt megújítsuk, rendezzük – amivel igazi kis sétálóövezet alakul ki, ahol az emberek tudnak sétálni, futni, kutyát sétáltatni. Egy olyan közösségi tér ez, ami természetközeli élményt ad mindenkinek a Belváros mellett. Csodálatos adottsága ez Székesfehérvárnak, és most, hogy megújult, remélem, sokan fogják használni és szeretni. A természet részben visszafoglalta, ami az övé, hiszen rengeteg hattyúval és kacsával találkozhatunk, és egyre zöldebb a környezet, sok fát is ültettek.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester. A beruházással kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a kormány 300 millió forintot biztosított a felújításhoz, az Önkormányzat a Deák-kút felújításának, majd a tavasz folyamán történő kihelyezésének költségeit biztosítja. A Csónakázó-tó rendkívül jó adottságokkal bír abból a szempontból, hogy közel van a Koronás Park, a Bregyó-közi Ifjúsági Szabadidő Központ, valamint jövőre felújítják a Liget sort, ami a gyalogos és kerékpáros megközelítést is könnyíti.

 

Mederkotrás és partrekonstrukció

A Csónakázó-tó rehabilitációja során elsőként a mederkotrási és a partrekonstrukciós munkák valósultak meg a Bontás és Kotrástechnika Kft. kivitelezésében. A munkálatok 2016. február 9-én kezdődtek meg, és augusztus 24-én került sor a műszaki átadásra. A beruházás összköltsége bruttó 150,9 millió forint volt.
A kivitelezési munkák során kikotorták a 8 hektár területű, feliszapolódott Csónakázó-tó medrét, a kikotort mederanyagot elhelyezték a part mentén, partvédelmet és burkolatokat építettek több mint 1500 méter hosszan, kiépítették a csapadékvíz-becsatlakozásokat, valamint olajfogó, betápláló és leeresztő műtárgyakat hoztak létre. A mederkotrási és partrekonstrukciós munkák elvégzésével alkalmassá vált a tó különböző sporttevékenységek végzésére, horgászatra és csónakázásra. A rehabilitációs program keretében az Önkormányzat a csónakázáshoz és a sportoláshoz szükséges egyéb feltételeket is biztosítja, jelenleg a csónakház kialakítására vonatkozó koncepción dolgoznak.

A sétány felújítása

A Csónakázó-tó körüli sétány felújításának munkáit a közbeszerzési eljárás eredményeként két kivitelező nyerte el. Az első szakasz felújítására, valamint a közvilágítás kiépítésére az Orinoco ’2002 Kft-vel, a második szakasz felújítására a „C és R” Közlekedésépítő Kft-vel kötött vállalkozási szerződést az Önkormányzat. Mindkét szakaszon szeptember 22-én kezdődtek meg a munkák, a műszaki átadásra november 17-én került sor. A sétány felújítása bruttó 71,59 millió forintból valósult meg. A felújítási során térkővel burkolták át a meglévő burkolathibákkal teli aszfaltos utat és térkőburkolatra cserélték a járdalapos szakaszokat: összesen 651 fm hosszon és 1.767 m² felületen épült új burkolat. A járda szélessége általában követte a meglévő szélességet, ahol lehetséges volt, legalább 3,5 m-re szélesítették ki, ahol ez nem volt lehetséges, ott minimum 2,55 m szélességben épült meg. A Liget soron a Csónakázó-tó szigetére vezető híd és a Ligetsori Óvoda közötti szakaszon murvás sétányszakasz épült, szilárd burkolattal 2018-ban látják el az európai uniós forrásból finanszírozott Liget sori útfelújítási projekttel egyidejűleg.

A beruházás során a sétány melletti közvilágítást is felújították. Két helyen „bámészkodó” korlátot, egy helyen pedig biztonsági védőkorlátot építettek. A szigetre vezető hídnál kör alakú teret hoztak létre, a Tóparti Gimnázium és művészeti Szakgimnázium árkádja alatt színes térköveket raktak le. A sétány járdaburkolattal le nem fedett részeit füvesítették. A munkálatok során összesen 30 fát vágtak ki, amelyből 7 nemkívánatos nyárfa, a többi javarészt beteg, illetve balesetveszélyes fűzfa volt.  40 fát ültettek: pótolták a fűzfákat, a tornaterem melletti területen égerligetet alakítottak ki.  A sétány mellett új utcabútorok – két asztal, 24 pad, 24 szemetes, 15 kutyatoalett és öt kerékpártámasz – elhelyezéséről gondoskodott az Önkormányzat.

Az Ős-sziget felújítása a Deák Dénes szökőkúttal

A Csónakázó-tó rehabilitációja keretében megújul a tó szigete. Ennek területét a kikotort iszap megtámasztásos elhelyezésével megnövelték, az iszapos, folyamatosan száradó és tömörödő új felületeket füvesítették, további fejlesztésre, sétány kiépítésére és fásításra az iszap teljes roskadását követően nyílik lehetőség. Az úgynevezett „Ős-sziget” felújítása a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. kivitelezésében valósul meg.,A munkák 2016. szeptember 9-én kezdődtek meg: fehér és vörös murvázott sétány épült, kihelyeztek 10 padot és 5 szemetest, füvesítették a sétányok közötti területeket, és elültettek 20 fát. Jelenleg a térvilágítás kiépítését végzik a szigeten, a kivitelezési munkák november 30-án fejeződnek be. Az „Ős-sziget” felújításának költsége bruttó 15 millió forint. A szigeten helyezik el a Deák Dénes-szökőkutat. Júliusban kezdték kialakítani a kútmedencét, amihez a kormány 100%-os támogatást biztosít bruttó 19.85 millió forint értékben.  Az önkormányzati forrásból megvalósuló kútrekonstrukciós és kútáthelyezési munkák összköltsége bruttó 21.87 millió forint. A kútmedence kialakítása november 30-ig befejeződik, a vízgépészeti és a rekonstrukciós munkákat 2017. május 1-ig végzik el.

AktuálisSzékesfehérvárSóstó Természetvédelmi TerületCsónakázó-tóŐs-sziget