2024.05.21, Kedd

Tanuld meg, hogy tartsd életben!

2016.10.14. 11:07

Több, mint 22 ezer embert menthetnénk meg évente, ha tudnánk az újraélesztés alapszabályait. Vasárnap országszerte gyorstanfolyamokat tartanak a helyzet javításáért, a székesfehérvári mentőállomáson is.

Magyarországon minden órában meghal valaki hirtelen szívhalál miatt. A keringésmegállás bárhol előfordulhat, mégis a legtöbb esetben a betegek otthonukban, hozzátartozóik előtt szenvedik el a szívmegállást. Az időben elkezdett hatékony laikus újraélesztéssel a túlélés esélye megháromszorozható, így a szakszerű segítség megérkezéséig ezzel minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a szív „újraindítható” állapotba kerüljön.

 

Október 16-án, vasárnap 9-től 17óráig a Székesfehérvári Mentőállomáson újraélesztési gyakorlat elsajátítására várják az érdeklődőket (8002, Seregélyes út 5.).

 

A bordatörés semmi az élet megmentéséhez képest

Évente mintegy 25 ezer ember esik a hirtelen szívhalál áldozatául Magyarországon. Az esetek 90 százalékában (ami 22 500 ember túlélését jelentené) meg lehetne menteni a beteget, ha a laikusok tudnának és mernének újraéleszteni. Akik tisztában vannak a helyes módszerrel, azok sem szívesen alkalmaznak szájból szájba lélegeztetést, illetve félnek, hogy bordát törnek. Pedig szájból orrba is lehet lélegeztetni, és "a bordatörés semmi az élet megmentéséhez képest” – fogalmazott az OMSZ.

A szervezet többmilliós nézettséget elért, laikus újraélesztést népszerűsítő kisfilmjeiből kiderül, a mellkas másodpercenként körülbelül kétszeri, erős, 5-6 centiméter mélyre történő ütemes benyomásával - szájból szájba történő lélegeztetés nélkül is - életben lehet tartani a bajbajutottat addig, amíg megérkeznek a mentők.

Aktuálisegészségügyújraélesztéslélegeztetéséletmentés