2024.03.28, Csütörtök

Fehérvári színészekkel jön a 3. Magyar Filmhét

vorosmartyszinhaz.hu

2017.02.22. 09:59

A 3. Magyar Filmhét programja idén Székesfehérváron, a Barátság moziban is látható lesz. A Vörösmarty színház színészei közül Tóth Ildikó, Törőcsik Franciska, Cserhalmi György, Lábodi Ádám és Horváth Csaba tánctagozat-vezető is játszik a műsorra tűzött filmekben. Erről a színház közös sajtótájékoztatón egyeztetett a Barátság mozival.

Hirdetés

A filmhetet a Berlinale fődíjas filmje, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyitja február 26-án. A Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával a Magyar Filmakadémia 2017. február 27. és március 5. között rendezi meg a 3. Magyar Filmhetet, amelynek programja idén 10 vidéki nagyvárosban, köztük Székesfehérváron, a Barátság moziban is látható lesz február 27-től március 4-ig. A vetített filmekben színészeink közül Tóth Ildikót a Fekete bojtárban, Törőcsik Franciskát a Gondolj rám című filmben, Cserhalmi Györgyöt a Halj már meg!-ben, Lábodi Ádámot a #Sohavégetnemérős-ben és Horváth Csabát a Kút c. filmben láthatjuk.

Juhász Zsófia, a Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatója a Magyar Filmszemle kapcsán elmondta, hogy a magyar filmesek aranykorukat élik, így a Barátság mozi is részese lehet ennek az aranykornak. Kiemelte, nagy hiba lett volna, ha nem csatlakozik a Barátság mozi a filmhéthez.

Dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója szerint ma ebben a teátrumban dolgozik a mai magyar színházi élet egyik legizgalmasabb társulata, és ez a társulat azért is különleges, mert színészegyéniségei egyben tagjai annak a virtuális társulatnak is, akiket a mai magyar filmművészet foglalkoztat. Szikora János örömének adott hangot, hogy hosszú évtizedek mélyrepülése után a magyar filmművészet ma újra virágzik. Kiemelte, hogy a Vörösmarty Színház egy különleges programmal készül áprilisban: Cserhalmi-anzix címmel egy nem mindennapi találkozásra hívjuk kedves nézőinket, ahol Cserhalmi György mesél filmjeiről, forgatásokról, filmpartnereiről és az életét meghatározó filmrendezőiről: Jancsó Miklósról, Bódy Gáborról, Makk Károlyról és Lugossy Lászlóról. Az este folyamán rövid részleteket vetítünk legfontosabb filmjeiből. Cserhalmi Györggyel Szikora János beszélget a Vörösmarty Színház Nagyszínpadán április 25-én, kedden 19 órakor és április 29-én, szombaton 19 órakor.

KultúraSzékesfehérvárBarátság Mozivörösmarty színházfilmMagyar Filmhétszínész