2024.05.30, Csütörtök

Több támogatást kapnak a tejipari nagyvállalatok

2016.05.27. 10:55

A magyar tejágazat megerősítésére  az idén minden korábbinál magasabb összeget, mintegy 63 milliárd forint támogatást fordít a kormány, a nagyvállalati beruházási támogatás keretét pedig  ötszörösére emelik. péntektől 15 milliárd forint forrásra pályázhatnak a vállalkozások - jelentette be Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter csütörtökön. 

A székesfehérvári és debreceni üzemmel rendelkező Alföldi Tej Kft. 748 millió forint összértékű kapacitásbővítő fejlesztéséhez, amellyel 27 új munkahelyet hoznak létre, 260 millió forint vissza nem térítendő támogatás kapott a nagyvállalati beruházási támogatások (nbt) keretében.Ezt a tavaly bevezetett támogatási formát rendkívül sikeresnek nevezte a miniszter az Alföldi Tej Kft. támogatási okiratának átadásakor rendezett sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy 14 hazai cég kapott együttesen 3 milliárd forint támogatást, amelyből 9 milliárd forintos fejlesztés valósult meg és 500 új munkahely jött létre.

A támogatással a hazai vállalatok technológia-váltását, kapacitásbővítését, a piaci jelenlétük erősítését és a munkahelyteremtést kívánják ösztönözni - tette hozzá a miniszter.

A tejágazatról szólva kiemelte: a feketegazdaság visszaszorításával és az ágazat stabilitásának javítása érdekében kormányzati forrásokkal kell biztosítani, hogy az ágazat túlélje a jelenlegi krízist. Megemlítette, hogy csak az orosz embargó miatt 4-4,5 milliárd dollár kiesés keletkezett a külkereskedelmi forgalomban.
A tejipart tavaly 49 milliárd forinttal segítette, az idén minden korábbinál nagyobb összeggel, 63 milliárd forinttal támogatja a kormány - jelezte.
A feketegazdaság visszaszorítása érdekében fontos lépésnek nevezte a tejtermékek áfájának 27-ről 5 százalékra tervezett csökkentését. Arról még tart az egyeztetés, hogy mely termékek tartozzanak ebbe a körbe - fűzte hozzá Varga Mihály.

Mélykuti Tibor, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója felidézte: 2003-ban 23 térségi tejtermelő Debrecenben alakított termelői csoportot gazdasági érdekeik jobb érvényesítését remélve az akkor is nehéz helyzetben lévő ágazatban. Két év múlva már 136-an voltak és 200 millió liter tejet termeltek évente, majd 2005-ben megvásárolták a Parmalat székesfehérvári tejüzemét 400 dolgozóval - sorolta.

Az elmúlt 10 évben 7 milliárd forint fejlesztést valósítottak meg Székesfehérváron, 2015-ben pedig megvették a debreceni tejüzemet, ahová átcsoportosították a teljes túrógyártást: Székesfehárváron évente 3000 tonna túrót gyártottak, Debrecenben a mostani beruházást követően május végétől évi 7800 tonnát állítanak elő - részletezte az igazgató. 
    

mti

Galéria

GazdaságVarga Mihálytámogatásalföldi tejtejtermeléstejiparnbt

Ajánljuk még