2024.02.28, Szerda

Szobrot avattak Teleki Blanka tiszteletére a nevét viselő általános iskolában

2016.04.19. 10:47

A Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai Tagintézményében hétfőn avatták fel azt a Teleki Blanka szobrot.

Hirdetés

A Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai Tagintézményében hétfőn avatták fel azt a Teleki Blanka szobrot, amit Kocsis Balázs szobrászművész készített a nőnevelés úttörőjeként számon tartott grófnő tiszteletére. Az intézmény ünnepi évének a szoboravató ünnepség is része volt, melyen részt vett Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős helyettes államtitkára is, aki korábban a Teleki igazgatója volt.

 

A Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola több jubileumot is ünnepel: a gimnázium fennállásának 140. évfordulója, az általános iskola megalakulásának 35. éve, valamint a két intézmény fúziójának 10. éve alkalmából számos ünnepi program színesíti a 2015/2016. tanévet.

„Kis telekisek” hada gyűlt össze az általános iskola aulájában, akik ünnepi műsorral köszöntötték a megjelent vendégeket. A tavasz jegyében csendültek fel dalok az alsós kórustól, majd vidám népi játékokba tekinthettünk bele az „Így tedd rá” műsorszám révén, a népviseletbe öltözött alsósoknak köszönhetően. Teleki Blanka életét felsősök idézték fel, az erdélyi Kővárhosszúfaluban született grófnő iskolaalapítása, a szabadságharcban betöltött aktív szerepe, majd raboskodása mind megelevenedett a jelenlévők előtt.

„A jövő csak a múlttal együtt építhető.” – mondta Ráczné Kálmán Anikó tagintézmény-vezető, aki utalt arra a múltidéző, Teleki korát felelevenítő kiállításra, ami az iskola aulájukban tekinthető meg. A múlthoz való kötődésük – mint fogalmazott – ebben a tanévben bővelkedik eseményekben. Majd szólt azokról a jubileumokról, amiket ünnepelnek.

Sipos Imre helyettes államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy ebben az iskolában – ami mind értékeiben, mind hagyományaiban gazdag - már a szobroknak is történelme van. Majd a gimnázium épületében lévő szobrok és a most felavatásra került szobor történetéről beszélt, miközben Teleki Blanka nevelés terén elvitathatatlan érdemeit sorolta fel. Utalt a névadó egyik mondatára, miszerint: „Ami nekünk az életet jelenti, azt másokért tesszük.” Végezetül kérte, hogy az iskola, Teleki Blanka szellemiségének megfelelően működjön, a tanulók legyenek büszkék névadójukra, s ápolják hagyományait a jövőben is.

A szobor leleplezése előtt maga a művész, Kocsis Balázs és az őt az alkotás ötletével felkereső, majd azt támogató Farkas László önkormányzati képviselő osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. A képviselő beszélt azokról az intézményben folyó felújítási munkálatokról is, amiknek kiadásait az önkormányzat fedezte, s amik kapcsolódva a jubileumi évhez, megújulást hozhatnak az iskola életében.

Teleki Blanka szobrát Sipos Imre és Farkas László közösen leplezték le, míg a vele szemben lévő falon helyet kapó festészeti alkotást Török Szabolcs, a KLIK Székesfehérvári Tankerületének igazgatója és az iskola rajztanára, Danka Attila. Utóbbi mű megalkotói az iskola tanulói voltak, akik a vászonra Teleki Blanka mellett a grófnő életének meghatározó helyszíneit, valamint meghatározó személyeit is megfestették.

forrás: szekesfehervar.hu

Galéria

Helyi hírekSzékesfehérvársipos imreTeleki BlankaKocsis Balázs