2024.07.22, Hétfő
Ezzel az adottságával világelső a magyar főváros
illusztráció - kirandulastervezo.hu

Ezzel az adottságával világelső a magyar főváros

mti

2019.03.01. 14:55

Egy jó programlehetőség márciusra: tiltott területek megnyitásával, hosszabb nyitvatartással és kedvezményekkel várják országszerte a barlangok látogatóit.

Ismét megrendezik a barlangok hónapját márciusban. A kampány során a nagyközönség számára nyitva álló barlangokat népszerűsítik különleges programjaikkal a magyar nemzeti parkok. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár Budapesten, a Szemlő-hegyi-barlangban számolt be a részletekről.

Országszerte meghosszabbított nyitva tartással, kedvezményekkel, máskor be nem járható túrákkal várja az érdeklődőket Magyarország öt, a nagyközönség előtt is nyitva álló barlanggal rendelkező nemzeti parkja.

Az alábbi példákat sorolták fel a tájékoztatón:

  • az Aggteleki Nemzeti Park Baradla-barlangja 30 százalékos kedvezménnyel látogatható; 
  • a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén a Szentgáli-kőlik, valamint a Lóczy- és Csodabogyós-barlangok; 
  • a Bükki Nemzeti Park területén a Szent István és az Anna-barlang;
  • a Duna-Dráva Nemzeti Parkban az Abaligeti-barlang;
  • a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén pedig a Pál-völgyi, Szemlő-hegyi és a Mátyás-hegyi barlang látogatható kedvezményesen a meghirdetett időpontokban.

A márciusi programokról részletes információt a magyarnemzetiparkok.hu/barangolas oldalon találhatnak az érdeklődők. 


A főváros alatt 50 kilométernyi barlang húzódik

Az öt nemzeti park területén összesen 40 barlangi bemutatóhely található, ahol a tavalyi évi statisztikák szerint 516 ezer látogató fordult meg. Ezzel a látogatószámmal a magyarországi ökoturizmus legnépszerűbb programjai között szerepelnek a föld alatti túrák.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy Budapest a barlangok fővárosa, egyetlen olyan főváros sincs a világon, amelynek utcái alatt ilyen sok barlangjárat rejtőzne.

Ismertetése szerint a főváros alatt mintegy 174 barlangot tartanak nyilván és több mint 50 kilométer hosszú barlangjárat húzódik. Magyarország leghosszabb barlangja a Pál-völgyi barlang is a főváros alatt található, amelynek hosszúsága most már eléri a 31 kilométert is.


Másfél milliárd jut a barlangok védelmére

Az eseményen elhangzott: Magyarországon több mint 4 ezer barlangot tartanak számon, legtöbbjük karsztbarlang vagy hévíz formálta barlang, közülük pedig mintegy negyven barlangot látogathat a nagyközönség. Valamennyi barlang védett, és a nemzeti parki igazgatóságok vagyonkezelésében áll, a barlangi járatok hossza eléri a 290 kilométert.

A politikus elmondta azt is, hogy a minisztérium "sokat költ" a barlangokra, elsősorban európai uniós forrásból. Magyarországon ebben az uniós költségvetési időszakban 38 milliárd forint forrás jut természetvédelemre, ebből speciálisan a barlangok védelmére másfél milliárd forintot fordítanak.  

Országos hírekturizmusbarlangtermészetjárás