2024.03.19, Kedd

A kórházi várólistákat rövidítő fejlesztések várhatóak a hazai sebészetben

Magyar Gógyítók (Szabó Ákos), mti

2018.11.15. 03:00

Az egészségügyi intézmény és az orvosok mellett a páciensnek is jó lehetőségeket nyújtó egynapos sebészeti ellátás 8 milliárd forintos uniós projektjéről Székesfehérváron tartottak konferenciát.

Hirdetés

Jelentős egészségügyi fejlesztéssorozat zajlik le hazánkban, nyolcmilliárd forintból 20 egynapos sebészeti központot fejlesztenek és adnak át. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) szervezésében megvalósuló projekt EU-s támogatással valósul meg, egyebek közt több milliárd forint értékű eszközvásárlásra és kórházinfrastruktúra-bővítésre kerül sor.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

Csökkenhet a kórházi fertőzések száma

A páciensek csupán egy napos kórházi látogatása alatt elvégezhető sebészeti ellátásforma egyben

  • személyre szabott és emberközpontú,
  • az akut ellátástól független, így a műtétek elmaradásának valószínűsége is alacsony,
  • gyors felépüléssel jár,
  • illetve bevezetése csökkenti a kórházi várólistákat,
  • viszont mnöveli a betegbiztonságot, mivel az olyan kórházi fertőzéseknek, mint a Clostridium difficile, vagy a MRSA, kisebb a kockázata.

 

2020-ig készül el a 20 központ

 

 

A fejlesztésekről Székesfehérváron, a Fejér Megyei Oktató Kórházban tartottak szakmai egyeztetést az ÁEEK szakemberei és az orvostársadalom résztvevői. Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón Vitályos Eszter, az EMMI uniós fejlesztésekért felelős államtitkára elmondta: várhatóan 2020-ig megvalósulnak a beruházások.

A fő cél az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzájutás

- emelte ki.

Lénárt Endre, az ÁEEK főigazgató helyettese kifejtette: az egynapos sebészetek kialakítása a legmodernebb műszereket, illetve infrastrukturális és szervezési környezetet igényli. A nyugat-európai ellátórendszerekben az ilyen ellátásban elvégzett esetek aránya 60-90 százalékos, Magyarországon viszont 39 százalékon áll a mutató – mutatott rá.

A fejlesztések befejeztével 60 százalékosra emelkedhet ez az arány

- tette hozzá. Szavaiból szintén kiderült, hogy azt is fontos mérlegelni, mikor alkalmazzák a modern megközelítést. Az állami kórházi ellátó a projekttel azt akarja elérni, hogy rövidebb legyen az ápolási idő, gyorsabb legyen a gyógyulás folyamata kevesebb legyen a szövődmény és sokkal költséghatékonyabb legyen a rendszer.

 

A gyorsabb gyógyulás a fő cél

 

Lénárt Endre

Lénárt Endre lapunknak elmondta: ugyan az egynapos sebészeti ellátási forma a hagyományos több napos kórházi tartózkodással szembeállítható, de legfőbb előnye nem feltétlenül a kórházi tartózkodási idő csökkentése. Ahhoz, hogy egy napon belül haza lehessen bocsátani a pácienst, olyan technikákat, módszereket kell választani, amik a beteg gyorsabb, kevesebb komplikációval történő gyógyulásával járnak.

Az egynapos sebészet nem önálló célként, hanem egy gyorsabb gyógyuláshoz vezető beavakozás-típusként és eszközrendszerként értelmezhető igazán

- emelte ki a szakember.

Az ország hat régiójában,18 intézmény 20 helszínén kerül sor a fejlesztésekre - tájlékoztatott, majd elmondta még: 4,7 milliárd forintnyi orvostechnikai eszközbeszerzés és 2,3 milliárd forintnyi kivitelezés kerül sorra, a maradék 12 százalékot pedig egyéb költségek teszik ki.

 

14 ezer eszközt vásárolnak

 

 

Mintegy 14 ezer eszköz kerül beszerzésre – egészen a sebészeteken használatos vágóeszközöktől 220 darab videós képalkotó toronyig – illetve magukat a sebészeteket és aneszteziológiákat is fejlesztik, mivel nem csak a sebészek, hanem a teljes ellátócsapat számára akarják biztosítani a jobb eszközöket – derült ki szavaiból.

 

A fejlesztések helyszínei.

 

A beteg szempontjait kell figyelembe venni

A fejlesztést felügyelő államtitkár, Vitályos Eszter lapunk kérdésére válaszolva kifejtette: a technikai-technológiai fejlesztések szerepe is fontos faktor a projekt mögött, azonban ennél is sokkal fontosabb az a megfontolás, ami a beteg szempontjait veszi figyelembe. Elmondta:

Az egynapos műtéti forma elterjedésével rövidülni fog az idő, amit a beteg a kórházban tölt, csökken az a lelki nyomás, ami az otthontól való távollét miatt alakul ki és csökken a kórházi fertőzések veszélye is.

 

 

Az államtitkár arra is rámutatott, hogy a kórházi fertőzések kontrolljára külön pályázati keretet fognak biztostani az Emberi Erőfrorrás Fejlesztési Operatív Programon (EFOP) keresztül. Ebben a programban kifejezetten egészségügyre 2014-20 között összesen 165 milliárd forintot fordítanak.

Az eseményen felszólalt még Csernavölgyi István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója is, aki a kiemelte a műtéti kapacitások optimalizálásának előnyeit. Gamal Eldin Mohamed, a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a közhiedelemmel ellentétben az egynapos sebészet nem beavatkozás, hanem ellátási forma, ahol sok szakma tud egy helyen dolgozni, betegbiztonságot szavatolni és minőségi betegellátást biztosítani.

 

 

Galéria

Országos hírekSzékesfehérvárbetegellátásegészségügyegynapos sebészetÁllami Egészségügyi Ellátó Központ