2023.12.03, Vasárnap
Négy bemutatót tervez az új évadban a Székesfehérvári Balett Színház
pixabay - illusztráció

Négy bemutatót tervez az új évadban a Székesfehérvári Balett Színház

MTI

2020.08.31. 14:00

Négy bemutatót tervez az új évadban a Székesfehérvári Balett Színház, az első a tervek szerint októberben lesz - mondta el a pénteki évadnyitó társulati ülésen a teátrum igazgatója.

Hirdetés

Egerházi Attila emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt az előző évaduk, amelyből három produkciót a 2020/2021-es évadban fognak bemutatni.

Reményét fejezte ki, hogy október 21-én felgördülhet a színpadi függöny és akár csökkentett nézői létszám mellett, de bemutathatják a Vörösmarty Színházban a Carmen című előadást. A háromrészes produkcióról elmondta, hogy az első két részt, a Carmen cselekményes balettet, táncdrámát és az Arrhythmia táncverset, táncnovellát maga koreografálta, míg a Szeszély című felvonást a világhírű svéd táncművész és koreográfus, Alexander Ekman állítja színpadra.

Az igazgató közölte, hogy a tavaly be nem mutatott darabok közül a Trianonra emlékező, Fantomfájdalom című balettet december elsején a budapesti Nemzeti Táncszínházban fogják először játszani. A darabot L. Simon László író, Kocsák Tibor zeneszerző és Egerházi Attila rendező-koreográfus jegyzi, egy nagyváradi és egy fehérvári fiú barátságának történetén keresztül mutatja be a nagy háború és az igazságtalan béke következményeit.

Jelezte, hogy a Rómeó és Júliát februárban pótolják, míg a szintén a pandémia miatt elmaradt Aladdin című darabot az évad második felében, márciusban állítja színpadra Nemes Zsófia rendező-koreográfus.

Cser-Palkovics András polgármester kiemelte: egy nehéz időszak után végre normális életre vágynak az emberek, ehhez a kultúra és a balett is hozzátartozik, ezért nagy reményekkel várja az új évadot. Megjegyezte: a Székesfehérvári Balett Színház azért alakult, hogy a táncművészetet megszerettesse a közönséggel, amelyet a karanténidőszak alatt szervezett művészkaraván keretében is sikerült a táncosoknak megvalósítaniuk.

Szólt arról is, hogy az intézménynek minden reménye megvan arra, hogy minősítést, majd ezzel közvetlen állami támogatást szerezzen, hiszen magas színvonalú munka folyik a színház berkein belül. Addig is az állam és a szakminisztérium segíti az intézményt, idén a Vörösmarty Színházon keresztül 23 millió forintos támogatást kaptak - fűzte hozzá.
 

KultúraSzékesfehérvári Balett SzínházFejér megyebemutató