2023.12.05, Kedd
Szőnyeggé szőtt álom - megnyílt Vimmer Gergő tárlata a Királykút Emlékházban
szekesfehervar.hu

Szőnyeggé szőtt álom - megnyílt Vimmer Gergő tárlata a Királykút Emlékházban

szekesfehervar.hu

2019.07.18. 21:00

Az alkotó gyerekkora óta él fogyatékkal, az influenza A-vírusa következtében épült le a teste. Hosszú ideje már, hogy beszélni sem tud, táblagépen próbál kommunikálni a külvilággal. Legfontosabb kifejező eszköze a művészet: szőttesei csütörtöktől tekinthetők meg a Királykút Emlékházban.

Hirdetés

Vimmer Gergely szőtteseit látva kézzelfoghatóvá válik az a „teremtő fogyatékosság", amiről Pilinszky János így ír: "A művészetben a süketek hallanak, a vakok látnak, a bénák járnak, minden fogyatékosság teremtő és magasrendű erővé válhat."

 

 

A sors furcsa játéka, hogy Gergő 168-as IQ-val él sérült testbe zárva. Szőtteseit egy fehérvári panellakásban készíti egyfajta önterápiaként, közben gyakran hallgatja a Queen zenéjét.

 

Tárlatának megnyitóján Deák Lajosné, önkormányzati képviselő kiemelte, jó lenne, ha minél többen megismernék Gergő alkotásait; ezt a célt szolgálja a kiállítás.

 

 

Egy különleges csodavilágba cseppenhet a látogató Vimmer Gergő kiállításán. Azt láthatjuk, amit Gergő a lelkéből megmutat munkái által.

Ha a kis dolgokat is tudjuk értékelni, jobb lesz tőle a világ és mi is jobbak leszünk.

 

 

Gergő keze munkái mindenki számára bizonyságul szolgálnak: minden helyzetből újra lehet kezdeni.” - emelte ki köszöntőjében Deák Lajosné.

KultúraVimmer GergőKirálykút EmlékházSzékesfehérvárFejér megyeszőttes