2020.08.15, Szombat

Hirdetés

Székesfehérvár ad otthont a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 51. Vándorgyűlésének
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

Székesfehérvár ad otthont a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 51. Vándorgyűlésének

MTI

2019.07.04. 14:34

A ma világában kiemelten fontosak a hiteles helyek, márpedig a könyvtárak ilyenek - hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára szerdán Székesfehérváron, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 51. vándorgyűlésének megnyitóján.

Hirdetés

Krucsainé Herter Anikó hangsúlyozta, hogy a könyvtárak biztosítják a könyvek és más művek hosszú távú elérhetőségét, ráadásul fokozódó mértékben elektronikusan is. A könyvtárak programjaik révén minden korosztálynak élményt és feltöltődést biztosítanak - fűzte hozzá.

A helyettes államtitkár szerint a könyvtárak támogatják a tanulási és fejlesztési tevékenységeket, a kutatási folyamatokat, valamint a gazdaság digitális fejlődését elősegítő kompetenciák elsajátítását is.

Krucsainé Herter Anikó kiemelte: a könyvtárak értéket közvetítenek, ezért a könyvtárosok feladata felértékelődik, amikor tanuláshoz, olvasáshoz, kutatáshoz információkat adnak át.

Barátné Hajdu Ágnes, az MKE elnöke arról beszélt, hogy idei vándorgyűlésük jelmondata (Hiteles hely - mindenhol, mindenkinek) igazodik a rendező város sajátosságaihoz, a jelenben közvetített értékeihez. Székesfehérvárt ikonikus településnek nevezte, amely Magyarország első "hiteles helyszínével" is rendelkezett koronázó temploma révén, és hazánk első levéltárát is a városban őrizték a török hódoltságig.

Rámutatott, hogy a könyvtárak több évszázados hagyományokon alapuló tevékenységükkel segítik a ma emberét hiteles és megbízható információkhoz jutni az internet korában.

Aggodalmának adott hangot ugyanakkor a könyvtáros utánpótlással kapcsolatban a méltatlan bérhelyzet miatt. Úgy vélte, ha minden változatlan marad, a helyzet tovább súlyosbodik és a magyarság kulturális értékeinek megtartása szenvedhet csorbát.

Cser-Palkovics András polgármester szerint hitelesség nélkül a jövő sem elképzelhető, főként a 21. században. Fontosnak nevezte a közösségformálást, amely elképzelhetetlen kulturális értékek közvetítése nélkül, és amelyben egy várost a könyvtárak nagymértékben tudnak segíteni.

Örömmel jelentette be, hogy a település gazdag könyvtárhálózata szeptembertől új taggal bővül, amikor megnyitja kapuit a Corvinus Egyetem könyvtára. Reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben modern, központi könyvtárral is gazdagodik Székesfehérvár, mint mondta, erre a város szívesen pályázna.

KultúraMagyar Könyvtárosok EgyesületeSzékesfehérvárFejér megyekönyvtárkönyv