2020.07.15, Szerda

Hirdetés

Múzeumok éjszakája - Változatos programok Fejérben
szekesfehervar.hu - Fotó: Molnár Artúr

Múzeumok éjszakája - Változatos programok Fejérben

MTI

2019.06.20. 20:07

Növény- és talajvédelmi kiállítás, étel- és borkóstolók, hadtörténelmi időutazás, tárlatvezetések és koncertek várják a látogatókat Fejér megyében a Múzeumok éjszakájához kapcsolódóan.

Hirdetés

Velencén, az egykori növényvédő állomáson pénteken lesz látogatható az Európában is egyedülálló velencei növény- és talajvédelmi kiállítás, ahol bemutatják a különböző korok mezőgazdasági gépeit, Magyarország genetikus talajtérképét, a növényvédő szerek kijuttatási módszereinek fejlődését a kezdetektől napjainkig.

Szombaton, a Múzeumok éjszakáján Móron a Lamberg-kastélyban a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola móri szobrászműhelyében tanulók műveiből nyílik kiállítás, majd a Musica Historica barokk zenekar, az Intermezzo Latin Club, valamint Kamarás Iván és az Egy Fess Band koncertje következik.

Tácon, a Gorsium Régészeti Park látogatóépületében Mithras-éjt szerveznek előadással, legionárius bemutatóval, mesékkel, archaikus ihletésű koncerttel és performansszal.

Szabadbattyánban, a Kula toronynál az Igéző és a Szabad Színház interaktív, zenés bábelőadása után Evlia Cselebi nyomában címmel interaktív társasjáték kezdődik, az estet török ételkóstoló zárja.

Dunaújvárosban az Intercisa Múzeum szakvezetéssel várják az érdeklődőket a Római Kőtárban és a Római kori fürdőben, de lesz ókori piknik és vetített képes előadások a vallás fejlődéséről és régészetről.

Pákozdon a Katonai Emlékparkban elkezdődik az Emlékparki Nyár programsorozat, melynek keretében felavatják a Béke Lángja Emlékművet, illetve hadtörténelmi időutazás keretében megismerkedtetik a látogatókat az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, majd a Nagy Háború és napjaink fegyvereivel, haditechnikájával, eszközeivel.

Kápolnásnyéken a Halász-kastély parkjában a Savaria Barokk Zenekar és Jónás Krisztina énekművész ad koncertet, majd Marosvölgyi Gábor művészettörténés különleges tárlatvezetést tart a KOGART KÉP-történetek című kiállításon a kastélyban.

Székesfehérváron a Budenz-házban a neves építészcsaládból származó Ybl Ervin képző- és iparművészeti gyűjteményét mutatják be, este Hérics Csenge és Mády-Szabó Eszter csellóduója szórakoztatja a közönséget. A Csók István Képtárban Grecsó Zoltán improvizációs táncszínházi műsort ad, aztán a Balázs Tamás trió Absztrakciók címmel ad koncertet.

A családokat, a fiatalokat várja foglakozásra a Hetedhét Játékmúzeum, ahol Koronczay Lilla, a Nők Lapja újságírója szubjektív tárlatvezetésre invitál a Moskovszky-gyűjteményben. Az estet a MusiColore Énekegyüttes nyáresti koncertje zárja.

Az Országzászló téri kiállítóhelyen Ikarus-buszos programokkal várják az érdeklődőket, míg az Új Magyar Képtárban a XX. századi magyar képzőművészetben kalauzol Izinger Katalin.

A Nemzeti emlékhelyen a sötétség leszállta után reflektorok segítségével ismerhetik meg a látogatók a dicső múlttal rendelkező templomot.
 

KultúraMúzeumok ÉjszakájaFejér megye