2024.07.22, Hétfő
A 100 éve elhunyt Ady Endrére emlékeznek a fehérvári Új Magyar Képtárban
Ady Endre költészete - Facebook

A 100 éve elhunyt Ady Endrére emlékeznek a fehérvári Új Magyar Képtárban

szekesfehervar.hu

2019.02.06. 19:00

Február 8-án, pénteken 18 órától Imre Zoltán kulturális antropológus Nagyvárad város múzeumainak kultúráért felelős főigazgató-helyettese "Párizs, a Szajna -parti Várad" címmel tart előadást az Új Magyar Képtárában.

A kiegyezés után, a dualizmus időszakában Nagyvárad társadalma újjászületett. A pezsgő-lüktető város jó táptalajnak bizonyult a tőke és a kultúra egybefonódásához.

Egyedi szellemiségét talán Robotos Imre újságíró fogalmazta meg a legjobban: „Nagyváradon a nemzetiségi, vallási, faji hovatartozás soha sem volt akadálya az érvényesülésnek, és nem szült a társadalomban komoly ellentéteket.”

Imre Zoltán kultúrantropológus, Nagyvárad város múzeumainak kultúráért felelős főigazgató-helyettese, a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum korábbi (2014-2018 közötti) igazgatója előadásában beszélni fog Ady Endre legkedveltebb városairól, a XX. század eleji Párizs kulturális életéről, párhuzamot vonva Váraddal.

Február 8-án, pénteken 18 órától  Imre Zoltán kulturális antropológus Nagyvárad város múzeumainak kultúráért felelős főigazgató-helyettese "Párizs, a Szajna -parti Várad" címmel tart előadást az Új Magyar Képtárában.

 

 

KultúraSzékesfehérvármegemlékezésFejér megyeÚj Magyar KéptárAdy Endre