2024.06.17, Hétfő

December 30-ig látható a II. András-kiállítás a székesfehérvári Rendházban

szekesfehervar.hu

2018.12.28. 19:00

A Múzeum a két ünnep között is várja látogatóit: a Rendház, a Csók Képtár, a Patikamúzeum és a Játékmúzeum tárlatain csemegézhetünk december 30-ig. Az ideiglenes kiállítások között a II. András életét bemutató installációkat és tárgyi emlékeket, imádságos könyveket, valamint Jankovics Marcell TRIANON-grafikáit nézhetjük meg, ezenkívül a Réber-kiállítás is fogadja az érdeklődőket.

A Szent István Király Múzeum az ünnepi időszakban is várja a látogatókat: december 30-ig a Rendház, a Csók István Képtár, a Fekete Sas Patikamúzeum és a Hetedhét Játékmúzeum is nyitva tart.

A II. András életét és uralkodását felidéző rendhagyó tárlat a szentföldi hadjáratot, az Aranybullát és Gertrudis királyné szarkofágját is bemutatja. A „jeruzsálemi” királyról izgalmas installációkat nézhetnek végig a látogatók, még egészen az idei év végéig, a Fő utcai épületben 10-18 óra között.

A Patikamúzeumban az Adoremus dominum imádságos könyvek megtekintésére hív február 24-ig: a Múzeum könyvtárának a gyűjteményéből kéziratos és nyomtatott imakönyvek közül mutat be néhányat, bepillantást hagyva a használatukba és kultúrtörténeti jelentőségükbe is.

A Csók Képtárban Jankovics Marcell grafikusművész TRIANON című tárlata közel kétszáz alkotással várja a közönséget: a kiállítótérben 1526-tól 2016 decemberéig jelennek meg a magyar történelem eseményei – a trianoni békediktátummal való összefüggéseket megragadva, egyedi installációval keretezve. A művész fantáziája, mesélő kedve és az általa használt vizuális nyelv most szatirikus politikai karikatúrákon keresztül szólítja meg a közönséget – tele szimbólummal, iróniával, humorral. A kiállítást március 3-ig lehet megtekinteni.

Vonalba zárt történetek – a Hetedhét Játékmúzeumban Réber László grafikusművész újrainstallált kiállítása is várja a családokat. A tisztán, tömören, emblematikusan fogalmazó művész a képzőművészet és az irodalom, a gyermek- és a felnőttkor határmezsgyéjén mozgó kiállítását a csupán néhány vonalból kialakított formák, a puritanizmus, valamint a szigorú rend és a mindent átható humor egyensúlya jellemzi.

KultúraSzékesfehérvárFejér megyeII. András-kiállításRendház