2024.04.20, Szombat

Ismét Fehérváron rendezik a Kandó Kálmán Nyári Egyetemet

okkfehervar.hu

2018.07.09. 21:00

A szakmai fejlődés, a tehetségek kibontakoztatása jegyében szervezik meg a XXIX. Kandó Kálmán Nyári Egyetemet Székesfehérváron. Az egyhetes programon mérnök hallgatók vesznek részt főként a határon túlról. A megnyitót hétfőn a Városházán tartották.

Hirdetés

Kárpátaljáról, Erdélyből, Partiumból és Délvidékről, valamint magyarországi egyetemekről, elsősorban az Óbudai Egyetemről érkeztek mérnök hallgatók a XXIX. Kandó Kálmán Nyári Egyetemre. A rendezvény célja, hogy a fiatalok identitásának erősítése mellett segítse a szakmai magyar szókincs elsajátítását és a szakmai fejlődést. Fontos továbbá, hogy képet adjon a hallgatóknak a magyar ipar helyzetéről, valamint támogassa a tehetségek kibontakoztatását a matematikai-logikai és interperszonális területeken. Ez a negyedik év, hogy a programsorozatot közösen tartja Székesfehérváron az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara és az Alba Regia Kar.

A Városháza Dísztermében rendezett megnyitón Horváth Miklós Csaba, a Gazdasági Szakbizottság elnöke köszöntötte a fiatalokat Székesfehérvár Önkormányzata és polgármestere nevében. Szavai szerint fontos, hogy a fejlett gazdaság és a sportteljesítmény mellett Fehérvár valóban egyetemi várossá váljon, építve ezzel a sikeres jövőre. Fehérvár ma azért büszke a gazdaságára, mert egy hajdani mezővárosból nagy ipari várossá nőtte ki magát. A város jó irányba halad, a fejlődéshez azonban szükség van a fiatal generációkra.

Dr. habil. Tick József, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese három pozitívumot említett a nyári egyetem kapcsán. Úgy fogalmazott, hogy a nyári egyetemi oktatás egy speciális tudásátadási formának ad lehetőséget. Szakít az intézményi keretekkel, és lehetőséget ad a kitekintésre. Másrészt a határon túli fiatalok megismerhetik Magyarország nevezetes helyeit, melyekre mindannyian büszkék lehetünk. Harmadrészt pedig azonos értékek mentén kapcsolatok jöhetnek létre a magyarországi és a határon túli fiatalok között.

Borbély Endre főiskolai docens, a rendezvénysorozat egyik főszervezője Hóséás prófétát idézve úgy fogalmazott: a tudomány nélkül való nép elbukik. Arra kérte a fiatalokat, hogy figyeljék folyamatosan a legújabb tudományos fejleményeket és képezzék magukat.

A hallgatók bő egy hétig, július 7-15-ig tartózkodnak Székesfehérváron, különböző szakmai és kulturális programjaik lesznek. Szakmai előadásokat, gyárlátogatást és interaktív laboratóriumi gyakorlatokat szerveznek számukra. Szabadidejükben megismerkednek a város történetével és nevezetességeivel, illetve részt vesznek egy Velencei-tavi kenutúrán és parlamenti kiránduláson.
 

KultúraSzékesfehérvárFejér megyeKandó Kálmán Nyári Egyetemmérnök hallgató