2024.04.16, Kedd

Székesfehérvári delegáció járt Lengyelországban

fejer.hu

2017.03.27. 12:22

Székesfehérvár Önkormányzata, Opole Város Önkormányzata, a Fejér Megyei Önkormányzat és Opole Vajdaság idén is közösen ünnepelte meg a Lengyel-Magyar Barátság Napját.

Hirdetés

A magyar Országgyűlés 2007. március 12-én, a lengyel Szejm március 16-án nyilvánította határozatban ünnepnapnak március 23-át, a Lengyel-Magyar Barátság Napját. Az idei állami ünnepségeknek március 24-én és 25-én a lengyelországi Piotrków Trybunalski adott otthont.

Városaink és megyéink közös ünnepségének 2017-ben a lengyelországi Opole volt a házigazdája. Az idei Barátság Nap fővédnöke dr. Körmendy Adrienne főkonzul volt. A jelentős esemény alkalmából székesfehérvári és Fejér megyei delegáció látogatott el lengyelországi testvérvárosunkba, Opoléba. A háromnapos látogatás alkalmával több szakmai találkozót és egyeztetést is tartottak a felek, városi, valamint megyei szinten. A program keretében megtekintették a „Lengyel nyár, magyar ősz” című dokumentumfilmet, amely azt mutatja be, hogyan segítettek a lengyelek Magyarországnak az 1956-os forradalom alatt és azt követően. Ezen kívül rendhagyó történelemórát is tartottak, ahol a magyar-lengyel történelem közös eseményeit ismerhették meg az opolei diákok.

Szerda délelőtt az elmúlt év novemberében, Opoléban felállított emlékoszlopnál helyeztek el koszorút a magyar és a lengyel partnerönkormányzatok

A hivatalos programokat a szerda esti gála zárta, ahol a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Énekkara és a Kákics együttes, továbbá az opolei Ramada táncstúdió fiatal tehetségei is felléptek.

Az ünnepségen Straszewski Andrzejnek, a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnökének „Opoléért” kitüntetést adományozott a lengyel város Közgyűlése, melyet a testület elnökétől vehetett át a díjazott.

 

Opole a 2017-es esztendőben ünnepli városi rangra emelésének 800. évfordulóját. A jeles évfordulóhoz kapcsolódóan számos programot szervez az idei évben Opole, melyben számítanak a fehérvári intézmények, civil szervezetek együttműködésére. Székesfehérvár város hivatalos delegációját Róth Péter alpolgármester, Viza Attila képviselő, Deák Lajosné képviselő, Vass Éva bizottsági tag, míg a Fejér Megyei Önkormányzat hivatalos delegációját Tanka Csaba alelnök, Bálint Istvánné megyei képviselő, Horváth András megyei képviselő, Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke és Straszewski Andrzej, a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke képviselte Opoléban.

KultúraSzékesfehérvárönkormányzatlengyel-magyar barátságopoleFejér Megyei Közgyűlés2017állami ünnepség