2024.02.28, Szerda

Megtartották Székesfehérváron a soron következő testületi ülést, melyen döntés született a temetőkben váltható sírhelyekről, az útépítésekről, a munkaerőhiányról és a Petőfi Mozi felújításáról. 

Hirdetés

Megtartották Székesfehérváron a soron következő testületi ülést, melyen döntés született a temetőkben váltható sírhelyekről, az útépítésekről, a munkaerőhiányról és a Petőfi Mozi felújításáról.  Megválasztották a Városi Képtárral összevonásra kerülő Szent István Király Múzeum igazgatóját is

Megszületett az a határozat, melynek értelmében a Hosszú, a Szedreskerti, a Sóstói katolikus és a Csutora temetőkben nem lehet új sírhelyeket váltani. Bozai István városgondnok elmondta, hogy akinek jelenleg megváltott sírhelye van az érintett temetőkben, a jövőben is temetkezhet a sírkertekben.

Akinek a férje, felesége ezekben a temetőkben nyugszik, később természetesen, akár koporsós temetkezési formában is temetkezhet a megváltott sírhelyeken – hangzott el a közgyűlésen. A négy temetőben egyébként egyetlen szabad, megváltható sírhely sincs, megteltek az elmúlt évszázadokban és egyre problémásabb a beomlások miatt a földmunka végzés a sírkertekben. Egy-egy sír kiásásakor többször beomlik a föld és kegyeleti kérdéseket is felvet az, ha a szertartás alatt történik ilyen probléma. 

A testület kiírta a közbeszerzési eljárását az Attila és a Holicsi utcák teljes felújítására. Mindkét utcának olyannyira tönkrement már a burkolata, hogy cserélik a teljes pályaszerkezetet, vízelvezető szegélyeket építenek be és a csapadékvíz elvezetést is megoldják a beruházással.

A testületi ülés elején polgármesteri elismerő emlékérmet vehetett át Szűcs Erzsébet a Városi Képtár - Deák Gyűjtemény igazgatója az elmúlt évtizedekben végzett művészeti tevékenységért. Az intézményt a Szent István Király Múzeummal összevonta a fenntartó.

Megválasztották az intézmény új igazgatóját is. A döntést előkészítő szakmai bizottság csütörtöki ülésén, már egyhangú döntéssel, ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatta Kulcsár Mihály pályázatát, aki eddig az intézmény igazgatóhelyettesi feladatait látta el, igazgatói jogkörrel. Az újonnan megválasztott igazgató, aki egyébként eredetileg régészként dolgozott a múzeumban, szakmai programját a Városházán, az intézmény dolgozóinak is részletesen ismerteti. A város polgármestere a döntéssel kapcsolatban elmondta, hogy maga is kapott levelet a múzeum dolgozóinak mintegy harmadának aláírásával, melyben bizonyos kétségeiknek adtak hangot az elmúlt hónapok működése kapcsán. Mint hangsúlyozta „éppen ezért azt kezdeményeztük, hogy a megválasztott igazgató, a múzeum dolgozóinak, a Városházán ismertesse a szakmai elképzeléseit, amit a döntést előkészítő szakmai testület is nagyon pozitívnak talált és támogatott. Lett volna lehetősége bárkinek az igazgatói posztra kiírt nyílt pályázaton indulni és magam is nagyon sajnálom, hogy csak egy pályázat érkezett” - mondta Cser-Palkovics András polgármester.

Döntött arról is a képviselőtestület, hogy reklámtevékenységet folytat majd a város az ország más területein azért, hogy szakképzett munkaerőt csábítson Fehérvárra. Szükség van arra, hogy szakképzett munkaerőt toborozzon Székesfehérvár, mert  sok szakterületen munkaerőhiány van a városban - hangzott el a közgyűlésen. Nem csak a versenyszférában, hanem olyan területeken is, mint például védőnő, óvónő vagy akár háziorvos. Szükség van béremelésekre, amit a gazdasági szereplők tudnak megtenni, szükség van lakásépítésre és szükség van olyan városi környezet kialakítására, ami élhetőbbé, otthonosabbá teszi Székesfehérvárt - hangsúlyozta a város polgármestere. A döntés meghozatalkor elhangzott, hogy a 60-as és 70-es években a város lakosságszámának drasztikus emelkedése éppen akkor történt, amikor az akkori nagy foglalkoztatók munkaerőhiánnyal küzdöttek.

A Petőfi Mozi felújításáról is döntés született és a munkára közbeszerzési eljárást hirdetett a testület. A költségvetésben rendelkezésre áll a felújításra a pénz és valószínűleg még ebben az évben be is fejeződhet a beruházás. Egyetemi klubként, egyfajta közösségi térként fog funkcionálni a Petőfi Mozi felújított épülete. A mai jellege megmarad, azonban a padlásból egy belvárosi tetőteraszt alakítanak ki, ami különlegessé teszi majd a helyet.

forrás: szekesfehervar.hu

Galéria

AktuálisSzékesfehérvárKözgyűlésPetőfi MoziVárosi KéptárSzenti István Király Múzeum