2024.04.24, Szerda

Újabb két riói bajnok csatlakozott a Gyulai Memorial mezőnyéhez

mti

2017.06.22. 14:45

A női 400 méteren győztes Shaunae Miller-Uibo, valamint a férfi távolugrásban nyertes Jeff Henderson személyében két újabb riói olimpiai bajnok indulását jelentették be csütörtökön a július 4-i székesfehérvári Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj szervezői.

Hirdetés

Velük együtt már hét riói egyéni aranyérmes atléta található a mezőnyben: azt már korábban közölték, hogy a kenyai David Rudisha (800 m), a jamaicai Omar McLeod (110 gát), a kalapácsvető lengyel Anita Wlodarczyk és tadzsik Dilsod Nazarov, valamint az amerikai Tianna Bartoletta (távolugrás) indul a versenyen.

A hölgyek egykörös távján a bahamai Shaunae Miller-Uibo ellentmondást nem tűrő módon győzött tavaly nyáron Brazíliában - emlékeztettek csütörtöki hírlevelükben a magyar szervezők -, világszerte elhíresült mellbedobásával valósággal átvetődött a célvonalon, amivel megszerezte első olimpiai aranyérmét. Miller-Uibo 2015 szeptembere óta világelső 400 méteren, egyéni csúcsa 49.44 másodperc, és eddig idén is ő a leggyorsabb a világon 49.77 másodperces idejével. 

Az amerikai Jeff Henderson, Al Joyner tanítványa kimagaslónak számító 8,52 méteres egyéni csúccsal érkezik Székesfehérvárra, ahol a dél-afrikai Rushwal Samaai (8,49 m) és Godfrey Mokoena (8,50 m), valamint honfitársa, az olimpiai dobogóról éppen lemaradó Jarrion Lawson (8,58 m) lehet majd  legnagyobb ellenfele.

Férfi 400 méteren visszatér a bahamai- és versenycsúcstartó Steven Gardiner. A még mindig csak 21 éves tehetség 2015-ben már győzött Székesfehérváron 44.30 másodperccel, idén tavasszal pedig megnyerte a hazájában rendezett IAAF váltó-világbajnokságon először életre hívott 4x400m-es vegyesváltót. Gardiner első számú kihívója a trinidadi csúcstartó, Machel Cedenio lesz. A 44.01 másodperces egyéni csúcsot jegyző, szintén 21 éves Cedenio egyéniben olimpiai negyedik helyezett és világbajnoki döntős, ráadásul eddig mindkét alkalommal legyőzte bahamai riválisát, amikor egymás ellen futottak.

Rendkívül erős mezőny jön össze férfi 400 méteres gátfutásban is. Idén először áll rajthoz a Gyulai István Memorialon a kétszeres világbajnok, olimpiai és világbajnoki érmes Bershawn Jackson. A "Batman" becenévre keresztelt hétszeres amerikai bajnok 47.30 másodperces egyéni csúcsával az örökranglista tizedik helyét foglalja el, azonban az észt Rasmus Mägi, az amerikai Quincy Downing és a bahamai Jeffery Gibson személyében három komoly ellenféllel kell számolnia. A hazai színeket az idén kétszer is egyéni csúcsot futó, tízszeres magyar bajnok Koroknai Tibor (Debrecen SC-SI) képviseli, aki június elején 49.90-re javította élete legjobbját.

A Gyulai István Memorialra a belépőket a gyulaimemorial.hu oldalon, a tex.hu-n, valamint országszerte a Ticket Express jegyirodáiban lehet megvásárolni. A július 3-i előnapra és a Hopp Parádéra a belépés ingyenes.

A tervezett versenyszámok:
férfiak: 100 m, 200 m, 400 m, 800 m, 110 m gát, 400 m gát, magasugrás, távolugrás, diszkoszvetés, kalapácsvetés, gerelyhajítás
nők: 100 m, 400m, 100 m gát, 400 m gát, 3000 akadály, távolugrás, súlylökés, kalapácsvetés

 

Forrás: mti

KitekintőSzékesfehérvársportatlétikaGyulai Memorial