2024.10.06, Vasárnap
Múzeumok Őszi Fesztiválja – Gazdag programkínálat Fejérben
szekesfehervar.hu

Múzeumok Őszi Fesztiválja – Gazdag programkínálat Fejérben

MTI

2024.10.06. 08:30

Kőleves, bányász-kohász gasztrokultúra, sütőforma nyomtatás, koszideri lepénysütő és az Arany Csillag terasza is témája lesz a Múzeumok Őszi Fesztiválja programjainak Székesfehérváron és Dunaújvárosban.

A székesfehérvári programok sora október 1-jén, kedden múzeumpedagógiai börzével indult: a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontban a helyi pedagógusok és múzeumpedagógusok találkoztak, megosztották egymással tapasztalataikat, ötleteiket.

A Magyarországi Bányászati Múzeumok és Kiállítóhelyek Konferenciájának és az V. Országos Ipari Örökség Konferenciának idén a székesfehérvári Ipartörténeti és Alumíniumipari Gyűjtemény ad otthont. A pénteki rendezvény témái a bányászati gasztrokultúra és a múzeumi fejlesztések lehetőségei lesznek.

Az Ipartörténeti és Alumíniumipari Gyűjteményben október 12-én az érdeklődők megismerkedhetnek a nagyanyáink idejében használt ikonikus konyhai eszközökkel és kipróbálhatják a hagyományos tallérsütőt, kávéfőzőt, burgonyatörőt és szódásszifont.

Október 18-án Raktárlesre várják mindazokat, akik szeretnének kulisszatitkokat is megtudni: a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontban indul tárlatvezetés a Solium Regni kiállításban, amely elsőként mutatja be a közönségnek az egykor koronázások és királyi temetkezések helyszínéül szolgáló Szűz Mária prépostsági templom középkori emlékeit, de megnézhetők lesznek azok a kőemlékek is, amelyeket a nagyközönség jelenleg még nem láthat. Október 25-én a Kőleves című történet elevenedik meg a kövek között a látogatóközpontban.

 

Dunaújváros múltja 

A dunaújvárosi Intercisa Múzeum új időszakos kiállítással, a hozzá kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozással és előadásokkal várja az érdeklődőket.

Október 18-án nyílik meg A koszideri lepénysütőtől az Arany Csillag teraszáig című időszakos kiállításuk, amely a bronzkortól napjainkig mutatja be a város történeti korszakainak jellegzetes, evés-iváshoz köthető tárgyait, valamint az étkezési, gasztronómiai szokásokat. A régészeti korszakok mellett bemutatásra kerülnek az egykori mezőváros, Dunapentele, valamint az új város, Sztálinváros, a mai Dunaújváros jellegzetes, a témához kapcsolódó emlékei is.

A kiállításhoz kapcsolódóan múzeumpedagógiai foglalkozásra várják az iskolai osztályokat, csoportokat, gyerekeket és felnőtteket, akik egy szabadulószoba szisztémája szerint járhatják végig a tárlatot és ismerhetik meg az évezredek gasztronómiáját.

A múzeum a tematikához kapcsolódó ingyenes előadásokat is szervez. Csütörtökön Keszi Tamás régész A nagy zabálás - Mit ettek őskori elődeink? címmel tart előadást, október 10-én Búza Andrea régész Ab ovo usque ad mala - Étkezési szokások, gasztronómia a római korban, október 17-én Kronászt Margit történész Aratástól disznótorig - Betekintés a pentelei táplálkozási kultúrába, míg november 7-én Hodik Mónika történész A Késdobálótól az Arany Csillagig, vendéglátás az 50-es években című előadása várja a közönséget.

Helyi hírekMúzeumok Őszi FesztiváljaSzékesfehérvárDunaújváros