2024.04.29, Hétfő
Ünnepi műsorral és díjátadóval ünnepelték Székesfehérváron a Magyar Kultúra Napját
Fotók: szekesfehervar.hu / Kiss László

Ünnepi műsorral és díjátadóval ünnepelték Székesfehérváron a Magyar Kultúra Napját

Forrás: szekesfehervar.hu

2024.01.23. 12:30

A 25 éves Fehérvári Kézművesek Egyesülete kapta a Pro Cultura Albae Regiae díjat.

Hirdetés

Ismét a Vörösmarty Színházban rendezték meg a Magyar Kultúra Napja ünnepi műsorát Székesfehérváron – tudósított a szekesfehervar.hu. Az eseményen adták át a „Pro Cultura Albae Regiae” díjat is, melyet idén a Fehérvári Kézművesek Egyesülete vehetett át. A rendezvényt a Vörösmarty Színház társulatának ünnepi műsora színesítette.

A színház különleges műsorral készült

Tavaly a színház kényszerű zárvatartása miatt az ünnepséget a Hiemer-házban rendezték meg, idén azonban visszatérhetett a Vörösmarty Színház színpadára. A társulat ennek megfelelően különleges műsorral készült: Selmeczi Bea dramaturg és Horváth Csaba rendező a szerelmet, mint változó, de a költészetben mégis állandóan jelenlévő érzést vitte színpadra. A Milyen volt régen a szerelem, és milyen most? című darabban a társulat valamennyi színésze közreműködött, akik a régmúlt verseivel és kortárs művekkel mutatták be, mi is a szerelem. Az évszázadok alatt a szerelem rengeteg magyar költőt ihletett meg. A közönség többek között Weöres Sándor, Térey János, Romhányi József, Vörösmarty Mihály, valamint Janus Pannonius sorait is hallhatta.

Észre kell venni a fontos dolgokat!

A Magyar Kultúra Napján Cser-Palkovics András polgármester mondott köszöntőt. „Tavaly nem a megszokott rendben lehetett a Magyar Kultúra Napját megtartani és a magyar kultúra értékeire emlékezni. Az akkori energiahelyzet és -válság okozta kihívásokkal teli időszakban sajnos a kultúra legfőbb fehérvári otthona nehéz időszakot élt át, két hónapig zárva volt. Ezért is értékelendő és fontos dolog, hogy ilyen kényszereink idén nincsenek, és közös munkával el tudtuk érni, hogy ilyen korlátozásokra ne kerüljön sor.”
 

 

A polgármester megköszönte a szakemberek munkáját

A városvezető Székesfehérvár pezsgő kulturális életét kiemelve elmondta, hogy csak ebben a néhány napban is számos esemény zajlik a városban. Új színházi tér alakult, az Alba Regia Táncegyesület 75. születésnapját ünnepli, hamarosan egy nemzetközi kiállítás nyílik a múzeumban, tegnap pedig az Öreghegyen is megünnepelték a Magyar Kultúra Napját.

„Különösen fontos, hogy ne feledkezzünk meg értékeinkről, és megadjuk a keretet, hogy ezek az intézmények, közösségek a magyar és az egyetemes kultúrát tudják szolgálni.” – hangsúlyozta a városvezető.

Cser-Palkovics Andrási méltatta azoknak a humán területen dolgozó szakembereknek a munkáját, akik mindezen események mögött állnak.

 

 

Negyedévszázada működő egyesületet díjaztak

A város egyik jeles elismerése a „Pro Cultura Albae Regiae” díj, melyet hagyományosan minden esztendőben a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó ünnepi gála keretében adnak át. A 2024-es év díjazottja a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, amely idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját.

Az 1998-as megalakulása óta eltelt időszak alatt baráti körből az országos szövetségben is elismert, lassan 130 taggal bíró és közel 30 kézműves mesterséget művelő és tanító szervezet egyesületté nőtte ki magát. Fő bázisuk, otthonuk a Kézművesek Háza a Rác utca 27. szám alatt. Egyik fő küldetésük, hogy a tagok közreműködésével a város fiataljai és idősebbjei számára közvetítsék a népi kézműves hagyományok és a mai, modern kézművesség gazdag tárházát.
 


A helyi egyesület országos hírnevet szerzett

Legnagyobb programjuk a Tűzzel-Vassal Fesztivál, amelynek megálmodói és éltetői. Emellett szakköröket, táborokat és kiállításokat szerveznek, amikkel a bemutatkozási lehetőségen túl közös hagyományaink továbbélését is biztosítják a régi, népi mesterségek és technikák minél szélesebb körű megismertetésével. Nevükhöz fűződik a húsvéti Tojásfestő Maraton, valamint több évvégi, ünnepváró esemény – a Betlehemi Szép Csillag pályázat és az Advent a Rác utcában sorozat – megszervezése. Megtanulni, megtartani, továbbadni – ennek jegyében végzik tevékenységüket, hagyományos értékeket közvetítve és saját, új értékeket teremtve, fehérvári közöségünket gazdagítva.

Elismerés a közösségi és kulturális intézménynek

A díjátadó után külön köszöntötték a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központot. Az intézmény ugyanis a Minősített Közművelődési Intézmény Cím és a Közművelődési Minőség Díj adományozásáról szóló rendelet értelmében kiemelkedő közművelődési szervezetként - pályázat útján - elnyerte a Minősített Közművelődési Intézmény Címet, melyet a Kulturális és Innovációs Minisztérium adományoz és az SZKKK öt évig használhat. A címet Juhász Zsófia, az intézmény vezetője, valamint Igaz Krisztina szakmai igazgató vehette át a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkárától.

Helyi hírekSzékesfehérvárA magyar kultúra napjaVörösmarty Színház Fehérvári Kézművesek Egyesületedíjünnepség