2024.04.30, Kedd
Új szabadidőpark jött létre Székesfehérváron
Fotó: Székesfehérvár Megyei Jogú Város / Facebook

Új szabadidőpark jött létre Székesfehérváron

MTI

2023.12.26. 10:00

Új szabadidőpark jött létre Székesfehérváron, az Alsóvárosi réten.

Hirdetés

A rét csaknem 100 hektáros területe korábban magánkézben volt, és ipari beépítésre szánták, de a Modern városok program részeként a magyar kormány segítségével sikerült megvásárolni.

Minél több zöldterület megmentésével és kialakításával kívánták ellensúlyozni a város terjeszkedését, miközben egy, a szabadidő eltöltését és a rekreációt is szolgáló erdőt, parkot alakítottak ki.

Gyakorlatilag új park jött létre, ami összefügg a palotavárosi területekkel, így egy zöld folyosó, körgyűrű alakult ki a város e részén, rekreációs és klímavédelmi céllal egyaránt.

Az értékes élővilágot rejtő természetes gyepfoltok megtartása mellett kertészeti módszerrel elültettek 868 fát, valamint 15 hektáron erdészeti facsemetéket telepítettek.

Kialakítottak továbbá egy 200 négyzetméter alapterületű kiszolgálóépületet, egy játszóteret, valamint egy 50 férőhelyes parkolót, illetve gyalogos úthálózatot és ösvényt.

A terület fejlesztése a Zöld város - Fehérvár tüdeje fejlesztési program második ütemének részeként kétmilliárd forint európai uniós támogatásból valósult meg.

Helyi hírekSzékesfehérvárszabadidőparkAlsóvárosi rét