2024.04.27, Szombat
Épületbejárások és tárlatvezetések is lesznek a Kulturális Örökség Napjain Fehérváron
Kép: szekesfehervar.hu

Épületbejárások és tárlatvezetések is lesznek a Kulturális Örökség Napjain Fehérváron

szekesfehervar.hu

2023.09.16. 09:00

Hallhatnak a Szent István-székesegyház felújításának történetéről, bejárhatják a Budenz-házat, a Hiemer-házat és a Városházát is, a megyei levéltár épületében rádiótörténeti kiállítás várja a kíváncsiakat, benézhetnek a Rác utcai szerb ortodox templomba, különleges tárlatvezetéseken vehetnek részt a Nemzeti Emlékhelyen, de megismerkedhetnek a Barátság mozi történetével is - számolt be róla a szekesfehervar.hu

Hirdetés

Eljött szeptember harmadik hétvégéje, amikor a Kulturális Örökség Napjain különleges épületekkel ismerkedhet a kultúrára fogékony közönség - olvasható Székesfehérvár városi honlapján.

Mint írják, épített örökségünk kincseire hívja fel a figyelmet a szeptemberi hétvége, amelynek két napja alatt az ország számos településén várják az építészet iránt érdeklődőket ingyenes programokkal. Székesfehérvár a kezdetek óta részese az eseménysorozatnak, idén is kínál érdekességeket a megyeszékhely az érdeklődőknek.

A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Vármegyei Levéltára minden évben megnyitja kapuit a Kulturális Örökség Napjain

Idén az óránként induló vezetett épületlátogatások mellett egy unikális darabokat is felvonultató rádiótörténeti kiállítással várja a kíváncsiakat az intézmény szeptember 16-án, szombaton. A Beszélő dobozok című tárlat az intézmény munkatársa, Kóger László gyűjteményére alapul, de plakátok, kiadványok, fotók, újságok is megidézik a 20. századi rádiózás történetét. Az épületvezetések 10 órakor kezdődnek, az utolsó 17 órakor indul a kiállítótérből.

A múlt év augusztusában nyílt meg újra a hosszú éveken át tartó felújítás után a Szent István király székesegyház, amelyben szombaton 10.00, 11.00, 12.00 és 13.00 órai kezdettel indulnak vezetések. Az érdeklődők megismerhetik a felújítás történetét, megcsodálhatják a megtisztított falképeket, a művészi munkával restaurált vászonképeket, fából készült szobrokat, bútorokat.

Minden bizonnyal idén is siker lesz a Városháza bejárása, amelyre szombaton két időpontban, 14.00 és 16.00 órára várják az érdeklődőket. A vezetett épületsétán dr. Cser-Palkovics András polgármester és Kulcsárné Németh Mariann idegenvezető mesél a Városháza történetéről. A programra előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a www.fehervariprogram.hu oldalon lehet.

A Szent István Király Múzeum a hétvége mindkét napján egy-egy helyszínre, több programra invitálja az érdeklődőket. Az 1938-as Szent István-emlékév keretében avatták fel a Romkertet, amely ma egyike a Nemzeti Emlékhelyeknek. Az avatás 85. évfordulója alkalmából a múzeum kiemelt programsorozattal készül a Kulturális Örökség Napjaira.

Szeptember 16-án, szombaton az intézmény munkatársai különleges tárlatvezetésekre várják a közönséget.

Tíz órától Szabados György történész a Romkert történetéről, az itt koronázott és az itt nyugvó magyar királyokról beszél, délután háromkor Pokrovenszki Krisztián főigazgató és Horváth Emil dendrokronológus a legújabb kutatásokkal ismerteti meg az érdeklődőket, öt órakor az Aba-Novák Secco restaurálásáról hallhatnak a jelenlévők Lángi Józseftől. Szeptember 17-én, vasárnap délután öttől hétig a jelenleg nem látogatható Budenz-ház is megnyitja a kapuit a látogatók előtt: a múzeum az Értékmentők csapatával közösen kultúrudvarrá varázsolja a belváros mára megkopott ékkövét. Fontos tudnivaló még, hogy a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat ideje alatt a Szent István Király Múzeum aktuális időszaki és állandó kiállításai kedvezményes áron tekinthetők meg.

Az örökségnapok állandó résztvevője a Rác utcai Szerb ortodox templom, amely a hétvége mindkét napján nyitva tart 10.00 és 18.00 óra között.

Igény szerint épületbemutatót is tartanak, megtekinthető Katarina Ivanović, az első szerb festőnő emlékkiállítása, valamint az ősök, felmenők munkásságáról szóló kiállítás és az európai jelentőségű ikonosztáz. Szombaton 17.00 órakor a székesfehérvári szerb ortodox templomok történetéről Vukovits Koszta, a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum igazgatója tart előadást, vasárnap pedig hagyományosan a Vox Mirabilis Kamarakórus koncertjét élvezheti a hallgatóság, szintén öt órai kezdettel.

Kedvelt célpont a látogatók számára Székesfehérvár belvárosának egyik kiemelkedő értékű, felújított, egyedileg védett műemléki épületegyüttese, a Hiemer-ház is, ahol vasárnap délután indul két vezetés: a 15.00 és 16.30 órakor induló bejárásra előzetesen regisztrálni kell a www.fehervariprogram.hu oldalon.

Szintén előzetes regisztráció után látogatható vasárnap a Barátság mozi, ahol az érdeklődők megismerhetik a város művészmozijának történetét, a korábbi és jelenlegi technikákat, és a „vászon” mögé is bekukkanthatnak. A vezetések fél kettőkor és fél háromkor indulnak, regisztrálni ugyancsak a www.fehervariprogram.hu oldalon lehet.
A Kulturális Örökség Napjainak fehérvári programjai a www.fehervariprogram.hu/kon2023 oldalon olvashatók.

Helyi hírekKulturális Örökség NapjaSzékesfehérvárprogramokkiállítástárlatvezetésépületbejárás