2024.04.27, Szombat
Végetért a székesfehérvári Arconic dolgozói sztrájkja, megállapodtak a felek
Fotó: Arconic-Köfém / Facebook

Végetért a székesfehérvári Arconic dolgozói sztrájkja, megállapodtak a felek

MTI

2023.06.13. 16:21

Éjszakába nyúló tárgyalást követően megállapodás született a mintegy 800 embert foglalkoztató Arconic-Köfém Kft.-nél., ezzel a június 4-én kezdődött határozatlan idejű sztrájk lezárult - jelentette be Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokonszakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke hétfőn késő este.

Hirdetés

Mint írta, a sztrájkot a dolgozók azért kezdeményezték, mert a munkáltató egyoldalú márciusi béremelését nem fogadta el a dolgozók többsége és további 5,5 százalékos alapbéremelést követeltek.

Hozzátette: a május 23-án megtartott figyelmeztető sztrájk sem vezetett eredményre a tárgyalások pedig megrekedtek. Az egyeztetések több körben zajlottak, majd végül az Arconic amerikai képviselőjének közreműködésével június 12-én megállapodás született.

A szakszervezettel történt egyezség alapján a termelésben dolgozók 340 000 forint egyszeri bérkiegészítésben részesülnek a júliusi bérkifizetéssel.

"Elmentünk a falig. Ezzel a megállapodással nyugvópontra kerülhet az Arconic dolgozóinak bére 2023-ra. Ezt az eredményt a sztrájkban résztvevő kollégák érték el, ami egy erős összefogás eredménye lett. Ez a bérjuttatás sokaknak több, mint 5,5 százalékos jövedelemnövekedést jelent az előző évhez képest. Ha a munkáltató korábbi 10,8 százalékos emeléséhez adjuk hozzá, akkor érdemi emelésről beszélhetünk. Így a keddre tervezett demonstráció elmarad" - fogalmazott a közleményében Székely Tamás.

A nyilvános cégadatok szerint a 788 embert foglalkoztató Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. a 2022-es üzleti évben 238,6 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 12 milliárd forintos nyereséget ért el.

Az Arconic 2019 februárjában jelentette be, hogy két önálló vállalattá válik szét 2020 második negyedévében, így jött létre az Arconic Corporation és a Howmet Aerospace. Mindkettő rendelkezik gyárral Székesfehérváron, előbbi leginkább alumínium hengerelt- és sajtolt termékeket, utóbbi főként magasabb hozzáadott értékű termékeket állít elő.

Helyi hírekSzékesfehérvártámogatássztrájkArconic-Köfém Kft.