2024.04.28, Vasárnap
Múzeumok éjszakája - Több mint száz program Székesfehérváron
Fotó: facebook.com/muzeumokejszakaja

Múzeumok éjszakája - Több mint száz program Székesfehérváron

MTI

2023.06.16. 14:00

Székesfehérváron 13 szervezet 24 helyszínen, több mint 100 programmal várja az érdeklődőket a Múzeumok éjszakája június 24-ei országos programsorozatában.

Hirdetés

A témában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Spányi Antal megyés püspök arról beszélt, hogy a Múzeumok éjszakája a város egyik legfontosabb kulturális eseményévé nőtte ki magát, 15 év alatt csaknem 50 ezer látogatónak szereztek maradandó kulturális élményt. Jelezte, hogy a hagyományoknak megfelelően a rendezvényeken 6 éves kor felett kizárólag karszalaggal lehet részt venni, melyekért legalább 500 forintnyi adományt kérnek, a befolyt összeget pedig az Ukrajnából menekült gyerekek székesfehérvári múzeumlátogatására fordítják.

Cser-Palkovics András polgármester szerint a programsorozat lehetőséget ad arra, hogy a városban rejlő kulturális értékekből minél többet megmutassanak a fehérváriaknak, a vármegyéből vagy akár távolabbról érkező vendégeknek.

A kiosztott sajtóanyag szerint

a Szent István Király Múzeum kilenc helyszínen várja az érdeklődőket filmvetítésekkel, koncertekkel, interaktív játékokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal. A Kovács Jenő Óramúzeumban egy különleges zsebóragyűjteménnyel ismerkedhetnek meg a látogatók, a Városház téren veteránautók tekinthetők majd meg, a Városházát bemutató körséta pedig két időpontban indul el.

A Helyőrségtörténeti Gyűjteményben a Pákozd Hadtörténeti Kegyeleti Csoport Egy éjszaka a fronton című kiállítása látható. A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum és a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont kapui sem maradnak zárva az érdeklődők előtt.

A Vörösmarty Mihály Könyvtárban 3D-s nyomtatással várja a látogatókat, a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Vármegyei Levéltára Kóger László rádiógyűjteményét mutatja be, a MÁV Vagon Kft. pedig a több mint 130 éves múltra visszatekintő székesfehérvári Vasúti Javító Üzem működésébe enged bepillantást. A szerb ortodox templomban két tárlat látogatható egész nap, míg az MMKM Alumíniumipari Múzeumában a Neumann János-emlékév alkalmából rendezett kiállítás kereshető fel.

Helyi hírekSzékesfehérvárMúzeumok Éjszakájaprogramok