2024.03.29, Péntek
Több mint hetvenen tettek katonai esküt Székesfehérváron
Illusztráció, unsplash.com

Több mint hetvenen tettek katonai esküt Székesfehérváron

MTI

2023.05.21. 10:00

A katona legfontosabb kötelessége 2023-ban is Magyarország szolgálata, az ország függetlenségének védelme, biztos talajon, az alaptörvény és a jogállam talaján állva - hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken, Székesfehérváron, a 6. Egységes Alapkiképzési Programban résztvevők nyilvános katonai esküjén.

Hirdetés

Vargha Tamás kiemelte, hogy a katonaeskü olyan sarokpontokat tartalmaz, amelyek nélkül nem hadsereg egy hadsereg. "Mindenekelőtt hűség a hazához, engedelmesség az elöljárónak, méltányos magatartás a beosztottakkal szemben és a katonai kötelesség teljesítése az ellenséggel szemben, akár az eskütevők élete árán is" - fogalmazott.

Az államtitkár szerint a történelem megtanította a magyarokat arra, hogy "egy pont után csak magunkra számíthatunk". Ezért a saját, önálló, minden szempontból erős honvédség a legfontosabb garancia a nemzet túlélésére és érdekeinek érvényesítésére - tette hozzá.

Vargha Tamás emlékeztetett arra, hogy 10 ezer éve már a hettiták is tettek katonai fogadalmat, hazánk esetében már 1848-ban megszülettek azok az elvek, amelyek a mai esküben is visszaköszönnek. Úgy vélte, a közösségek nem működhetnek a tagok belső tartása nélkül, a honvédség esetében a katonai erkölcs a "legfontosabb kötőanyag".

Schmidt Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkarfőnök gazdálkodási helyettese arról beszélt, hogy a katonai hivatás egyszerre jelenti a közösség szolgálatát, a béke iránti elkötelezettséget és a biztonság garantálását. A haza szolgálata mindennél előbbre való, a honvédelem nemzeti ügy, éppen ezért a Magyar Honvédségben szolgálni megtiszteltetés - mondta.

Megjegyezte: mára világossá vált, hogy a biztonság nem magától létezik, a társadalom is megértette, mekkora szükség van felkészült, világszínvonalú technikával rendelkező, jól felszerelt haderőre, amelynek egyetlen célja van, hogy a társadalom továbbra is békében éljen. Közölte, hogy az esküt tevők a Magyar Honvédség legdinamikusabban fejlődő szolgálati formáját választották. Jelezte, hogy a tartalékos erő valós és nélkülözhetetlen képesség a hadseregben, a tartalékosok szervesen illeszthetők a mindenkori feladatrendszerbe.

Székesfehérváron több mint hetvenen tettek katonai esküt

A sajtóanyag szerint a Magyar Honvédség Egységes Alapkiképzési és Lövész Alapozó Felkészítési Programja keretében bevonult szerződéses, tartalékos állomány kiképzése három fázisra osztható: alapkiképzés, adminisztrációs hét, valamint lövész alapozó felkészítés. Az alapkiképzés időtartama öt hét, mely 180 óra kiképzést foglal magába.

Székesfehérváron több mint hetvenen tettek katonai esküt, akik idén áprilisban vonultak be. Az esküt tettek negyede hölgy volt, a teljes létszámból ötvenen 30 év alattiak és jelentős részük a civil szférából érkezett, katonai előélete nem volt.

Az esküt követően több mint 70 százalékuk szerződéses katonaként a Magyar Honvédség különböző alakulatainál folytatja katonai pályafutását, a többiek az önkéntes tartalékos rendszer tagjai lesznek tartalékos katonaként.

Helyi hírekMagyar HonvédségSzékesfehérvár