2024.04.20, Szombat
Az ország legnagyobb mobildarujának segítségével került a helyére az Alba Aréna több mint 650 tonnás tartószerkezete
Fotók: Market Építő Zrt./Molnár Péter

Az ország legnagyobb mobildarujának segítségével került a helyére az Alba Aréna több mint 650 tonnás tartószerkezete

Market Építő Zrt.

2022.11.07. 16:40

A 60 méter hosszú és 5 méter magas acél rácsos tetőszerkezetet 6 nap alatt emelték be a helyére a Market Építő Zrt. szakemberei.

Hirdetés

Újabb jelentős mérföldkövéhez érkezett a 6.000 fő befogadására is alkalmas székesfehérvári Alba Aréna kivitelezése: a Market Építő Zrt. szakemberei Magyarország legnagyobb mobil darujának segítségével emelték be a sportcsarnok tetejére annak tartószerkezetét – derült ki a Market Csoport Facebook oldalán közzétett bejegyzéséből.

 

Fotók: Market Építő Zrt./Molnár Péter

 

Az acél rácsos tetőszerkezet 60 méter hosszú és 5 méter magas, a szerkezetek 3 darupozícióból és 8 emeléssel kerültek a helyükre.

Az óriási szerkezet beemeléséről a Market Építő Zrt. egy látványos, annak teljes egészét bemutató time-lapse videót is közzétett:

 

 

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a Market Építő Zrt. munkájával létrejövő multifunkcionális létesítmény egy több évtizedes álom megvalósulását jelenti, és elsődlegesen a Fehérvár AV19 jégkorongcsapat otthona lesz, emellett kulturális programoknak, vásároknak, nemzetközi és hazai konferenciáknak is helyet ad majd.

Az Alba Aréna a fehérvári és hazai jégkorongsport mellett akár 20-25 teremsportágat is ki tud majd szolgálni, befogadóképessége jégkorong meccseken 6000, koncertek és egyebek események esetében pedig akár 8000 fő is lehet.

A beruházáshoz a kormány nettó 35 milliárd forintos támogatást biztosít a Modern Városok Program keretében.

A csarnoképítéssel együtt jelentős útépítési beruházás is indul: az ipari parkot a Budai úttal összekötve P+R parkolót is kialakítanak, vagyis egy új összekötő út épül az Alba Ipari Zónán keresztül a Seregélyesi és a Budai út között, ezáltal a két városrész összeköttetésbe kerül, ami Székesfehérvár számára kiemelten fontos.

 

 

A legnagyobb megmozgatott elemsúly a 72 tonnát is elérte

Az Alba Aréna 100x100 méter alapterületű épület lesz, amelynek tetejére több mint 14 ezer négyzetméternyi lemezfedés kerül. A létesítmény kivitelezése még tavaly novemberben kezdődött meg a földmunkákkal, jelenleg pedig a harmadik ütemnél jár, amely során már a teljes monolit és vasbeton vázszerkezet több mint 90 százaléka is beépítésre került. Amint azt már legutóbbi cikkünkben is megírtuk, a helyszínen Magyarország legnagyobb mobil daruja dolgozik.

 

 

A Liebherr LR1750 típusú daru 750 tonna teherbírással rendelkezik, melynek legnagyobb emelési távolsága a csarnoknál 76 méter volt, ahol a legnagyobb megmozgatott elemsúly 72 tonnát nyomott. A daru önsúlya közel 1000 tonna, a gémhossza 91 méter, a horog súlya pedig 8 tonna – derült ki a tájékoztatásból.

A szakemberek a feladat során az összesen több mint 650 tonna acélszerkezetet 6 nap alatt emelték be a helyére.

A munkálatok várhatóan 2023 év végére fejeződnek be.

 

 

Galéria

Market Építő Zrt.Helyi hírekSzékesfehérvársportberuházásokcsarnoképítés