2023.09.30, Szombat
Augusztustól változik a parkolási rendszer Székesfehérváron
Fotó: Bácskai Gergely/szekesfehervar.hu

Augusztustól változik a parkolási rendszer Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2022.07.30. 10:00

Szombatonként délig kell fizetni a parkolásért.

Hirdetés

Augusztus 1-jétől a közterülethasználat díjai mellett a parkolási díjak is változnak. Ezeket évek óta nem emelték Székesfehérváron, azonban a háborús helyzet okozta infláció sajnos városunkat sem kerülte el, és nem tarthatóak fenn tovább a jelenlegi árak – írja a szekesfehervar.hu.

A legjelentősebb változás a történelmi belvárosban, azaz a kiemelt parkolási övezetben lesz.

A lakossági bérlettel továbbra is lehetőségük lesz a történelmi belvárosban élőknek a lakásuk környékén parkolni. A behajtásra és várakozásra is jogosító lakossági bérletet az első autóra évente 6000 forintért, a második autóra pedig évente 10.000 forintért lehet majd kiváltani. Továbbra is lesz lehetőségük vendégkártyát kiváltani a történelmi belvárosban élőknek, azonban ez csak behajtásra jogosít majd 2023. január 1-től, a parkolás és várakozás a kiemelt várakozási övezetben óránként 900 forintba kerül majd, 0-24 órás időintervallumban. A történelmi belváros szűk utcáiban így enyhíteni lehet a parkolási problémákat. A behajtási engedély, melyet az belvárosi üzlettulajdonosok vagy a belvárosban különböző szolgáltatásokat végzők válthatnak ki, díjmentes lesz – viszont ez parkolásra nem jogosít!

 

Szombatonként délig kell fizetni a parkolásért

 

Ugyancsak jelentős változás lesz, hogy – meghallgatva a lakossági kéréseket – az ingyenes parkolás csak szombaton déltől kezdődik és hétfőn reggelig tart majd. Az új szabályozás – a belvárosi kiemelt zóna kivételével – az összes parkolási zónára vonatkozik 2022 augusztus 1-jétől.

 

Az egy óra ingyenes parkolási lehetőség továbbra is megmarad a II-es övezetben, és NFC kártyával szombaton is lehetséges lesz egy órányi ingyenes parkolásra a sárga zónában.

 

Az NFC kártyát, azaz elektronikus parkolási kártyát a Városgondnokság parkolási ügyfélszolgálatán lehet kiváltani. Az I-es, a II-es és a III-as övezetben a parkolási díjak is emelkednek augusztus 1-jétől.

A zónák szerinti várakozási díjakról itt olvashat.

Helyi hírekSzékesfehérvárparkolás