2024.04.24, Szerda
Dunaújváros a lakosság segítségét kéri a közvilágítással kapcsolatban
Fotó: dunaujvaros.hu

Dunaújváros a lakosság segítségét kéri a közvilágítással kapcsolatban

dunaujvaros.hu

2022.03.03. 15:47

Az önkormányzat a honlapján tájékoztat arról, hogy ha hibát észlelnek, mely szolgáltatónak tudják jelezni a problémát.

Hirdetés

Dunaújváros Önkormányzata a honlapján tette közzé, hogy mely szolgáltatót érdemes értesíteni, ha a lakosság a közvilágítással kapcsolatban meghibásodást észlel.

A biztonságos éjszakai közlekedést is veszélyeztetheti, ha meghibásodik egy köztéri lámpa, vagy rosszabb esetben hiba keletkezik a hálózat egy szakaszán. A dunaújvárosi közvilágítás elektromos hálózata a várossal egyidős, így nem ritka, hogy hálózati vagy egyéb hiba merül fel. A felmerült hibákat bárki jelezheti közvetlenül a szolgáltatóknak, így sokkal hamarabb eljut hozzájuk a hír, mintha a Városháza vagy az önkormányzati képviselők közbeiktatásával szólnak nekik.

A közvilágítási hibák javításával kapcsolatban érdemes tudni, hogy azokat két cég javítja attól függően, hogy mi a pontos hiba.

 

Ha a lámpatest megrongálódott vagy az égő kiégett, akkor általában egy-két lámpa nem világít. Ezeket a hibákat az önkormányzat megbízásából a Vill-Korr Hungária Kft. javítja. Bárki jelentheti a problémát 0-24-ig az ingyenesen hívható 06 80/205 413-as vagy a normál díjas 06 30/334 4005-as telefonszámon, illetve e-mailen a [email protected] címen.

 

Ha egy teljes szakaszon nem világítanak a lámpák

Ilyen esetben valami nagyobb gond lehet, hiszen nem valószínű, hogy 6-7 egymás melletti lámpatest megrongálódott vagy egyszerre égett ki és például egy teljes utcában, egy nagyobb szakaszon, vagy akár több utcában nincs közvilágítás. Valószínűbb, hogy maga a hálózat a hibás, amit az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-nek kell kijavítania. Az ilyen jellegű hibákat a lenti linkre kattintva

https://www.eon.hu/hu/lakossagi/elerhetosegek/kozvilagitas-hibabejelentes.html

vagy a 06 80/ 205 020-as hibabejelentő telefonszámon is bárki jelezheti. A cégnek a bejelentéstől számítva 48 órán belül meg kell kezdenie a hiba elhárítását, aminek hossza több dologtól függhet.

 

A városban a közvilágítás áramellátását biztosító villamos hálózat 70%-a föld alatt helyezkedik el. A hiba pontos helye tehát ezekben az esetekben szabad szemmel nem látható. A hiba pontos helyének megkeresése speciális mérőkocsi használatával történik. A konkrét hibahely műszeres behatárolása után kerül sor az érintett hálózati szakasz fizikai feltárására, munkaárok kialakítására. A hiba tényleges elhárítását ezután végzik el. Ritka esetekben ilyen mérés és feltárás, valamint javítás egy adott hálózatszakasz több pontján is szükséges lehet. A javításhoz szükséges idő a fenti folyamat esetén átlagosan 4-6 nap.

 

Az elmúlt hónapokban sajnos többször előfordult, hogy a városban zajló – sok egyéb problémát is okozó távközlési kábelfektetés során a földmunkáknál a kivitelezők megsértették a közvilágítási földkábeleket. A felsértett szakaszt ezután betemették, anélkül, hogy jelezték volna a kárt. A közvilágítási rendszeren ezután a kábel sérülésének mértékétől függően vagy azonnal, vagy a sérült felület gyors korróziójával rövid időn belül hibát okoztak.

 

A viharos idő szintén jelentős károkat okozott a rendszeren. Mivel több környező településen is a háztartások villanyellátása szűnt meg az E.ON elsőként ezeket javította, csak ezután foglalkoztak a közvilágítási problémákkal, így azok helyreállítására akár 1-2 hetet is várni kellett.

 

Az önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy ha közvilágítási hibát látnak, jelezzék azt az érintett szolgáltatóknak a fent megadott elérhetőségek valamelyikén, a szakemberek így tudnak a lehető leghamarabb intézkedni a javításról.

Helyi hírekDunaújvárosvillamosenergia-szolgáltatás