2022.08.12, Péntek
Székesfehérváron is vetítik a nemzetközi dokumentumfilm fesztivál alkotásait
Illusztráció/pixabay.com

Székesfehérváron is vetítik a nemzetközi dokumentumfilm fesztivál alkotásait

MTI, bidf.hu

2022.01.07. 09:02

A 8. BIDF-en a világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért, egész estés, kreatív dokumentumfilmjeit mutatják be.

Hirdetés

Január 22. és 30. között közel 50 filmmel és 200 vetítéssel érkezik a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál. 2022-ben nemcsak Budapesten, hanem országszerte, 10 nagyvárosban, köztük Székesfehérváron is vetítik az alkotásokat. Budapesten az összes a versenyfilm látható lesz, a vidéki városokban az ezekből összeállított 6-8 filmből álló válogatás lesz megtekinthető. A filmek listája, szinopszisa és vetítési időpontjai a bidf.hu-n található.

Az idei BIDF is a világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért, egész estés, kreatív dokumentumfilmjeit mutatja be - tájékoztatták a szervezők csütörtökön az MTI-t.

Az idei fesztivál szlogenje a Bátor filmek. Öt szekcióban - Bátor nők, Bátor gyermekek, Bátor ellenállók, Bátor útkeresők, Bátor álmodozók - 32 nemzetközi versenyfilmet láthat a közönség, közöttük olyan alkotások szerepelnek, amelyek a világ rangos dokumentumfilm-fesztiváljain is bemutatkoztak.

A fesztiválon lesz a premierje Sós Ági és ifjabb Petróczy András Tiszta sváb című közös dokumentumfilmjének.

Almási Tamás kapja idén a fesztivál életműdíját. Ez alkalomból vetítik a Kossuth-díjas rendező Puskás, Hungary; Kölyköd voltam, Tehetetlenül, Ítéletlenül és Sejtjeink című alkotásait.

A vetítések után a filmek témájához kapcsolódó beszélgetést is tartanak meghívott szakértőkkel, egyebek mellett a posztszovjet államokról, Kínáról és az állatok védelméről lesz szó. A díjátadót január 29-én tartják, másnap díjnyertes filmeket, valamint a posztszovjet szekció alkotásait tűzik műsorra.

A BIDF díjairól a 15 magyar és 10 külföldi tagból álló szakmai zsűri mellett diákzsűri és nyugdíjas zsűri dönt. Nyolc fődíjat, közönség- és különdíj is kiosztanak - olvasható a tájékoztatóban.

Vidéken Debrecenben, Egerben, Győrben, Pécsen, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Veszprémben, Zalaegerszegen válogatott versenyfilmek szerepelnek a programban. A filmek eredeti nyelven, angol és magyar felirattal lesznek láthatók - olvasható a tájékoztatóban.

Helyi hírekSzékesfehérvárfilmfesztivál