2024.04.23, Kedd
Felújításokról és a közösségi közlekedésről is szó volt az év utolsó fehérvári közgyűlésén
szekesfehervar.hu

Felújításokról és a közösségi közlekedésről is szó volt az év utolsó fehérvári közgyűlésén

szekesfehervar.hu

2021.12.19. 08:37

Hat fehérvári iskola vizesblokkjainak felújításáről és a Városháza teljes felújításáról is döntés született az idei év utolsó közgyűlésén. Arról is döntöttek a képviselők, hogy bővülnek a helyi jegyel és bérlettel igénybe vehető helyközi járatok és bevezetik az idő alapú jegyet és bérleteket a 280 forintos diákbérlettel együtt. Döntött a testület a gyermekjóléti és szociális intézményekben dolgozók elismeréséről is.

Hirdetés

Elfogadta a testület a 2022. évi átmeneti gazdálkodásról szóló önkormányzati rendeletet, mely a város működőképességét biztosítja a 2022-es költségvetés elfogadásáig. Arról is tájékoztatott a Székesfehérvár polgármestere, hogy január végén terjeszti majd be a költségvetést a Közgyűlés elé. A 2021-es költségvetést is módosította a testület, mellyel valójában elkezdtük zárni is a 2021-es pénzügyi évet. A város gazdálkodása továbbra is stabil és biztonságos, nincs adósságállomány és tartalékokkal is rendelkezik Székesfehérvár – hangsúlyozta Cser-Palkovics András.

Hat iskola vizesblokkfelújításáról is döntöttek

A Középiskolai Campus Program keretében oktatási intézményeket érintő fejlesztésekről is dönthettünk: hat iskola esetében teljes vizesblokk felújításokra indítottunk közbeszerzést. Döntött továbbá a testület több közmű és út felújításról is.

2022-ben kezdődik a Városháza teljes felújítása

A Városháza felújításának közbeszerzési eljárását lezárták, így nincs akadálya annak, hogy jövő év januárjában szerződést kössünk a kivitelezővel és mintegy 10 hónapos munkával felújítsuk a Városházát – mondta a testületi ülés után a város polgármestere. Ez a homlokzatfelújítás mellett a fennmaradó nyílászáró cseréket is jelenti a teljes tetőfelújításon és energetikai felújtáson túl. A belső udvar felé néző tetőkre napelemek kerülnek majd fel. „Bízom abban, hogy a 2022-es Aranybulla emlékévben szimbolikusan is a Városháza épülete is megújul.” - hangsúlyozta Cser-Palkovics András.

Bővülő szolgáltatások a közösségi közlekedésben

A közösségi közlekedéssel kapcsolatban is hozott döntéseket a testület, mellyel részben lezárta az évet a veszteségfinanszírozás tekintetében és döntést tudtak hozni arról is, hogy 2023 augusztus végéig meghosszabbítja Székesfehérvár a szerződését a Volánbusszal. Forgalomba áll hamarosan 12 új elektromos autóbusz és megtörténik a menetrendi bővítés is, ezután tudja majd kiírni a nyolc évre vonatkozó szolgáltatási szerződésre vonatkozó pályázatot Székesfehérvár.

Jegy és bérleteladásokból 600 millió forintnyi bevétele van a szolgáltatónak és jövőre mintegy 2 milliárd forintnyi önkormányzati támogatás szükséges a jelenlegi szolgáltatási színvonal fenntartásához.

A Volánbusszal együttműködve több helyközi járatot is bevonnak a helyi közlekedésbe, így Csala és Istvánmajor lakói is helyi jeggyel vehetik majd igénybe a helyközi járatokat január 1-től – tájékoztatott Mészáros Attila alpolgármester. Mint mondta még a novemberi közgyűlés döntött a 280 forintos diákbérletről és kivezetik a negyedéves diákbérletet. Szeretnék azonban bevezetni az időalapú, 90 perces jegyeket illetve az időalapú bérleteket (15, 30 és 90 napos), amik elektronikusan vásárlással 6-7 százalékkal lesznek olcsóbbak, mint papír alapon. A cél, hogy minél többen vegyék igénybe a közösségi közlekedést.

Nem fogja értékesíteni a Vásárteret az önkormányzat

A Vásártér szomszédságában van egy betonos placc, amit szeretne a város elcserélni a Gárdonyi Géza Művelődési Ház előtti zöldterületre, ami jelenleg nincs teljes egészében önkormányzati tulajdonban. A Gárdonyi felújításakor ezt a területet parkosítani szeretnék és nem beépíteni. Ennek a területnek a cserealapja a Vásártér melletti telek. A pénteki közgyűlésen egy régebben tévesen megjelölt helyrajzi szám miatt kellett foglalkoznia az üggyel a testületnek, de természetesen a Vásártér, az marad Vásártér – emelte ki Cser-Palkovics András.

 
 

A gyermekjóléti és szociális intézményekben foglalkoztatottak elismeréséről is döntöttek

2022-től bevezeti Székesfehérvár a hűségjutalmat a város négy szociális intézményében, és további anyagi elismerésben részesítik a kimagasló munkát végző dolgozókat az intézményvezetők döntése alapján. Ez alapján az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központban, a Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthonban, a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézményben, valamint a Kríziskezelő Központban az Önkormányzat támogatást biztosít 2022. január 1-jétől hűségjutalom kifizetésére azon munkatársak részére, akik 10, 15, 20, 25, 30, 35 év munkaviszonnyal, közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkeznek.

A hűségjutalom fokozatai, mértéke:
a) 10 éves jogviszony esetén egyszeri bruttó: 100.000,- Ft,
b) 15 éves jogviszony esetén egyszeri bruttó: 150.000,- Ft,
c) 20 éves jogviszony esetén egyszeri bruttó: 200.000,- Ft,
d) 25 éves jogviszony esetén egyszeri bruttó: 250.000,- Ft,
e) 30 éves jogviszony esetén egyszeri bruttó: 300.000,- Ft,
f) 35 éves jogviszony esetén egyszeri bruttó: 350.000,- Ft.

2022-ben, a hűségjutalom bevezetésének első évében a nem jubiláló, de a 10 évet meghaladó munkaviszonnyal rendelkezők is megkapják a hűségjutalmat az alábbi módon:
a) 10 évet meghaladó, de 15 évet el nem érő jogviszony esetén: egyszeri bruttó: 100.000,- Ft,
b) 15 évet meghaladó, de 20 évet el nem érő jogviszony esetén: egyszeri bruttó: 150.000,- Ft,
c) 20 évet meghaladó, de 25 évet el nem érő jogviszony esetén: egyszeri bruttó: 200.000,- Ft,
d) 25 évet meghaladó, de 30 évet el nem érő jogviszony esetén: egyszeri bruttó: 250.000,- Ft,
e) 30 évet meghaladó, de 35 évet el nem érő jogviszony esetén: egyszeri bruttó: 300.000,- Ft.

2022-ben a hűségjutalom a négy intézményben összesen 116 munkavállalót érint, az ehhez szükséges 20.674.500 Ft-ot az önkormányzat biztosítja. A dolgozók a munkaviszonyuk fordulónapjának hónapjában kapják majd meg a jutalmat.

Az intézményvezetők döntése alapján külön jutalmazzák a közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező, kimagasló munkát végző dolgozókat. 2022-ben összesen 7 munkatárs (Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény: 3 fő, Alba Bástya Központ: 2 fő, Kríziskezelő Központ: 1 fő, Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon: 1 fő) középfokú végzettség esetén havi bruttó 10.000 Ft, felsőfokú végzettség esetén havi bruttó 20.000 Ft plusz juttatásban részesül. Erről az intézményvezetők évente döntenek. Az elismert munkatársak száma évente nő 7 fővel. Az 1.663.200 forintos fedezetet az Önkormányzat biztosítja.

A Polgármesteri Hivatal beszámolóját is elfogadták a képviselők

Elfogadták a beszámolót a képviselők a Polgármesteri Hivatal 2019-2020. évi tevékenységéről. Dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző elmondta, hogy 12 éve a jegyzője Székesfehérvárnak, ami nagy megtiszteltetés és eddig akármilyen összetételű volt a közgyűlés senki nem támadta a hivatal munkáját. Mint hangsúlyozta: Szakmai alapon működik a hivatal és ez továbbra is így lesz.

Helyi hírekSzékesfehérvárKözgyűlés