2024.03.19, Kedd
Remek vizsgaremekek a Tópartiban – Megnyílt a 11. őszi tárlat
szekesfehervar.hu

Remek vizsgaremekek a Tópartiban – Megnyílt a 11. őszi tárlat

szekesehervar.hu

2021.10.13. 10:17

Remek vizsgaremekek címmel nyílt nagyszabású képzőművészeti kiállítás a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban.

Hirdetés

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban évről évre visszatérő ünnepet jelent az őszi képzőművészeti kiállítás, az Őszi Tárlat megrendezése, amely idén lett 11 éves. Az intézmény szeretné ezt a hagyományt továbbra is megtartani. Tavaly a járvány miatt a gimnázium Facebook-oldalán láthatták az érdeklődők az aktuális kiállítást, így idén különösen nagy öröm, hogy sikerült személyes jelenléttel megvalósítani az eseményt – számol be a szekesfehervar.hu.

Ebben az esztendőben a kiállítás okkal és joggal kapta a Remek vizsgaremekek címet. A tárlat anyagát az iskolában OKJ-s bizonyítványt kapott tanulók legkiválóbb alkotásaiból válogatták. Megcsodálhatunk olyan vizsgaműveket, melyeket az elmúlt két évben a pandémia következtében megváltozott vizsgaszabályzat miatt még nem mutathattak be kiállításon, de láthatóak régebbi tanítványok által készített és az archívumban őrzött remekek is. Az intézmény mindhárom képzőművészeti tanszaka – grafika, kerámiaműves és textilműves – teret kapott a kiállításon, melyen összesen 62 tanuló mutatkozik be.

„Tizenegy évvel ezelőtt teremtettük meg a hagyományt, amivel ünneppé varázsoltuk az ősz beköszöntét. A kiállítások nagyon fontosak számunkra, mert melegséggel töltik meg a lelkünket, és – ami nagyon lényeges – az összetartó és összetartozó közösséget érezhetjük általa.”

– fogalmazott a megnyitón dr. Vizi László Tamásné igazgató. Hozzátette, hogy a pandémiás időszak sok mindent elvett tőlük. A Tóparti közösségének megerősítéséhez a művészet alkotóerejét hívták segítségül, sőt, ahhoz is, hogy a közösségépítő szándékuk kiteljesedhessen a szűkebb és tágabb környezetükben, hiszen a városban a művészet iránt érdeklődők mindig szeretettel látogatnak el az iskolába, és nézik meg az alkotásokat. Az igazgató köszönetét fejezte ki az alkotóknak, a megnyitón közreműködő tizedikes tanulóknak és valamennyi kollégájának.

 

Fotó: Simon Erika/szekesfehervar.hu

 

Az épület csak a keretet adja, a belső tartalmat a közösség formálja

A tárlatot – ahogy az elmúlt években, így idén is – dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitotta meg. Többek között arról beszélt, hogy a nyílászáró-cserével hamarosan elkezdődik a Tóparti Gimnázium és közvetlen környezetének felújítása, mintegy 2,5 milliárd forint ráfordítással, a Modern Városok Program keretében. Ennek kapcsán azonban fontos elmondani, hogy egy épület önmagában csak a keretet adja, az intézményt valójában a belső tartalom, az oktatás-nevelés minősége, a szívvel-lélekkel végzett munka és a közösség formálja valódi iskolává.

"A kiállítás üzenete kettős. Egyrészt üzeni, hogy kötődünk az iskolánkhoz. Ha jól érezzük ott magunkat, akkor az nem csak 4-6-8 évig tart ki, hanem utána is megmarad, és szívesen látogatunk vissza. A Tópartiba most olyan alkotók jöttek vissza, akik itt nevelődtek, akik adott esetben befutott művészként hoznak vissza valamit, és köszönetet mondanak az őket nevelő közegnek. Másrészt üzeni a kiállítás azt is, hogy a vizsga – amellett, hogy egyfajta számadás az elsajátított tananyagról – lehetőséget ad az egyéniség megmutatására is.”

 

A kiállítás 2021. október 21-ig védettségi igazolvánnyal látogatható.

Helyi hírekSzékesfehérvárTóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolaképzőművészeti kiállítás