2024.04.20, Szombat
Senki nem szeret(ne) beteg lenni! - folyamatos a vakcina beadása a háziorvosi körzetekben a megyeszékhelyen
szekesfehervar.hu

Senki nem szeret(ne) beteg lenni! - folyamatos a vakcina beadása a háziorvosi körzetekben a megyeszékhelyen

szekesfehervar.hu

2021.03.18. 13:08

A kórházi oltási pontok mellett folyamatosan zajlik a COVID19 elleni vakcina beadása a háziorvosi körzetekben is. Az egészségügyi szakemberek feszített munkát végeznek: a háziorvosok a körzet betegeinek ellátása mellett folyamatosan koordinálják az oltásra regisztrált pácienseket, hogy azok minél hamarabb felvehessék a vakcinát. Az eddigi tapasztalatokról dr. Derényi Gábor és dr. Tóth András Sándor fehérvári háziorvosokat kérdezte a szekesfehervar.hu.

Hirdetés

Az oltásra folyamatosan lehet a jelentkezni a https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra oldalon.

A COVID19 vírus ellen többféle védőoltással oltanak ma hazánkban. Az országos regisztrációt követően a rendszer a megadott adatok – kor, betegségek, valamint a páciensnek adható megfelelő típusú vakcina – alapján készít egy előzetes sorrendet, amelyet a háziorvosok megkapnak. Ez egy folyamatosan frissülő lista.

 

Mint azt dr. Tóth András Sándortól, a 33.számú felnőtt háziorvosi körzet orvosa elmondta: arról, hogy ki melyik típusú oltást kapja meg, a háziorvos dönt, hiszen ő ismeri a legjobban a páciensét. „A döntést követően kapcsolatba lépünk a beteggel, tájékoztatjuk az oltás lehetőségéről, típusáról. Itt két eset lehet: az egyeztetés után felvesszük az oltóponttal a kapcsolatot, egy online felületen regisztráljuk a beteget, majd visszahívva tájékoztatjuk az oltás pontos időpontjáról, és felkészítjük, hogy a megfelelően kitöltött papírokkal, beleegyező nyilatkozattal érkezzen a helyszínre, megkönnyítve ezzel az oltóponton dolgozó kollégáink munkáját. A másik lehetőség – az oltás típusától függően – a pácienseink oltásának megszervezése, előkészítése a rendelőben.” A járvány harmadik hullámában a COVID-fertőzések száma megnövekedett a fiatalok körében, így a rendelőben való oltás megszervezése még nagyobb kihívást jelent. Nemcsak a rendelési idő, de a rendelkezésre álló infrastruktúra, a helyiségeket használó orvosok száma is befolyásolja. Általában úgy oldják meg, hogy a rendelési idő elejére vagy végére hívják be az oltásra jelentkezőket, illetve hétvégén is oltanak.

A Sarló utcai rendelőben teljesít szolgálatot dr. Derényi Gábor. A 34. számú felnőtt háziorvosi körzetben is rendkívüli módon megemelkedett a betegszám az elmúlt pár hétben, napi 80-120 között van a telefonon keresztül bejelentkező betegek száma. „A praxisokban dolgozók is a teljesítőképességük határán vannak, a betegek szoronganak, egyre nehezebb mindenki számára ez a helyzet. A jelenlegi oltási szisztéma nagy mértékben leterheli a háziorvosi rendszert. Regisztrálunk, értesítünk, és nem mellékesen rendelünk. Szerencsére jó tapasztalataink vannak a betegekkel, akik együttműködőek, az oltásra érkezők rendkívül pontosak. Nyilvánvalóan van egy kis félelem bennük, hiszen sok ’szamárság’ megjelenik a világhálón, ami zavart okozhat. Fontos a pontos, egyértelmű tájékoztatás, amivel megnyugtathatjuk a hozzánk érkezőket. Véleményem szerint a védőoltások hatása mellett arról is érdemes beszélni, hogy a covidos betegek több mint 90 százaléka teljesen meggyógyul, felépül.” – hangsúlyozta dr. Derényi Gábor.

A tapasztalat az, ahogy fokozódik a betegség megjelenése, egyre többen fordulnak – nagyon helyesen, erősítik meg a háziorvosok – a védőoltás felvétele felé. A tájékoztatást követően a páciensek nagy örömmel várják és fogadják az időpontot. Kis türelmetlenséget csak az oltóanyagok elosztása miatti várakozás okoz. Mindenki szeretne gyógyulni, és szeretné, ha nem betegedne meg sem ő, sem a családja. Mindenki vágyakozik a régi élete, a társas kapcsolatai, a családi, baráti találkozók után. Jó úton haladunk, hiszen egyre többen kapják meg a védőoltást, és ezzel nemcsak saját magukat védik, hanem lassítják a vírus terjedését, megakadályozzák annak mutációját.

Helyi hírekSzékesfehérvárvédőoltásKoronavírus