2024.03.19, Kedd
Újabb támogatás az Alba Regia Műszaki Karnak a korszerű oktatásért
szekesfehervar.hu

Újabb támogatás az Alba Regia Műszaki Karnak a korszerű oktatásért

szekesfehervar.hu

2020.10.29. 11:52

Mintegy 9 millió forintos adománnyal segíti a Howmet Aerospace Alapítvány az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának munkáját. A támogatás célja, hogy a legkorszerűbb technológiát vásárolja meg az egyetem a hallgatók oktatásához: többek között új laboratóriumi hardvereket szereznek be.

Hirdetés

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara 2020-ban a „Gépi tanulás a robotikában és az ipari elektronikus alkalmazásban” címmel sikeresen pályázott a Howmet Aerospace Alapítványnál, amellyel 30 ezer dollár értékű támogatást nyert el.

 

Ez már az ötödik alapítványi támogatás, amit az egyetem elnyert. A fiatal mérnököktől elvárás, hogy kezdeményezők és innovatívak legyenek a munkahelyükön, ismerjék a legújabb technológiákat, hardvereket, szoftvereket: ehhez a lehető legmagasabb szintű oktatás naprakésszé tétele szükséges, az új ismereteket folyamatosan beépítve a tantervekbe, hogy az első tapasztalataikat a hallgatók egy biztonságos környezetben szerezhessék meg. A projekt az ipari elektronika, a gépi tanulás, a virtuális és kibővített valóság ipari alkalmazásai tématerületekkel foglalkozik, mely területeken szerzett ismereteket beépítik a gyakorlati és elméleti oktatásba. Ezen célok elérése érdekében az egyetem fejleszti laboratóriumait és oktatási anyagát oly módon, hogy be tudják mutatni a tömegtermelés csúcstechnológiáit.

Fel kell készíteni a hallgatókat a technológiai változásokra

"Felsőoktatást fejleszteni, annak működését, fejlődését elősegíteni közös ügy kell, hogy legyen és annak a lehetőségét adja meg egy város számára, hogy meg tudjon felelni azoknak a kihívásoknak, amik a gazdaság felől érkeznek" - emelte ki Székesfehérvár polgármestere a támogatás jelképes átadásán. Dr. Cser-Palkovics András felidézte, hogy alig néhány hete fontos gazdasági beruházást jelentett be a Howmet Aerospace. "Ezen fejlesztések mellé most odatenni a felsőoktatás támogatását szépen összeteszi azt a kölcsönösséget, ami alapján a fenntartható fejlődést egy városban el lehet érni." - tette hozzá a polgármester, aki szólt arról is hogy az idei nehéz évben is látszik, hogy erős a város gazdasága. Ezt mutatja, hogy a gazdasági szereplők túl azon, hogy megszenvedték ezt az évet nem feledkeztek el arról, hogy a várossal közösen fejlesszék környezetüket. A polgármester hangsúlyozta, hogy a gyors technológiai változásra fel kell készíteni a fiatalokat, és azt a készséget is ki kell alakítani bennük az egyetemi évek alatt, hogy lépést tartsanak majd a változásokkal.

Gyorsabban alkalmazkodnak a fiatalok a cégek elvárásaihoz

Az Óbudai Egyetem megbízott általános rektorhelyettese Dr. habil. Molnár András egyetemi docens országosan is példaértékűnek nevezte a székesfehérvári helyzet, amikor együtt dolgoznak egy közös cél érdekében az önkormányzat az egyetemek és az ipari szereplők. Hangsúlyozta, hogy a támogatás segítségével modern eszközöket  vásárolhat az egyetem, ami elősegíti, hogy olyan technológiákat ismerjenek meg készségszinten a hallgatók, amiket a duális partnerek használnak, így a frissen végzett mérnökök gyorsabban integrálódnak majd a vállalati környezetbe.

A „Gépi tanulás a robotikában és az ipari elektronikus alkalmazásban” című projekt során a következő főbb tevékenységek valósulnak meg az egyetemen:

- az új laboratóriumi hardverek beszerzése,
- az új hardverek ipari alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata,
- a tantervek meghatározása, amely megfelel a jelenlegi ipari igényeknek,
- az új laboratóriumi rendszerek telepítése,
- készségfejlesztések megfogalmazása,
- tizennégy hetes pilot oktatási sorozat, amely visszajelzést ad, milyen végső módosítások szükségesek a tananyagban.

 

A duális gyakornokok jelentős része marad a cégeknél

Katus István, a Howmet-Köfém Kft. ügyvezető igazgatója felidézte, hogy mintegy 30 hallgató töltötte az elmúlt években a duális képzés időszakát a Köfémnél és mintegy harmaduk már a cégnél dolgozik. Kiemelte, hogy a cégnek is sokat kell invesztálnia a hallgatókba a duális képzés időszakában, cserébe sokkal gyorsabban integrálódnak majd a végzős mérnökök a vállalati struktúrába. Szólt arról is, hogy folytatni kívánják azt a pályázati rendszert, amellyel támogatják a korszerű egyetemi képzés kialakítását, mert hosszú távon gondolkodnak.

Új VR labort is kialakítottak az ÓE Alba Regia Műszaki Karán

Az eddigi támogatások felhasználásáról Dr. Széll Károly egyetemi docens és Nagyné Dr. Hajnal Éva egyetemi docens számolt be. Dr. Széll Károly kiemelte, hogy szimbiózis alakult ki a kutatásfejlesztés és az oktatás területén is az ipari vállalatokkal, ennek keretében lehetőség van arra, hogy a cégek szakemberei oktassanak óraadóként és az egyetemi oktatók is aktívak legyenek az ipari területen. Nagyné Dr. Hajnal Éva a nemrégiben elkészült VR labor kialakításáról és azokról a fejlesztésekről is szólt, amelyek a hallgatók munkájának eredményeként jöttek létre és érdekesek lehetnek a cégek számára is.

Helyi hírekalba regiaSzékesfehérvár