2020.10.22, Csütörtök

Hirdetés

Kulcsos házakat adtak át Fejér megyében
Illusztráció: pexels.com

Kulcsos házakat adtak át Fejér megyében

MTI

2020.10.01. 09:22

Mintegy száz turistaház újult meg és további ötven felújítása zajlik.

Hirdetés

Kulcsos házakat adtak át Fejér megyében, a Lovasberény mellett található Lujza-majori halastó partján.

Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos az átadóünnepségen azt hangsúlyozta, hogy 2010-ben a turistaházak szinte mindegyike igen leromlott állapotú volt, azóta jelentős változások történtek, mintegy száz turistaház újult meg és további ötven felújítása zajlik.

A beruházás keretében öt kulcsos ház létesült, amelyhez a kormány 25 millió forint támogatást biztosított, ezzel pedig a terület még inkább felkerül az országos horgásztérképekre.

A turistaházakhoz hasonló helyzet volt a kisvasutaknál is: ha nem újítják fel állami forrásokból, balesetveszély miatt valószínűleg ma már nem közlekednének - mondta a kormánybiztos megemlítve, a kilátók közül is több mint negyven újult meg és negyvenöt épült 2010 óta.

 

Több mint 22 milliárd forint értékben folynak ökoturisztikai fejlesztések

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a túrázás, a kirándulás mellett a horgászat az egyik legnépszerűbb aktív szabadidős tevékenység: már több mint 690 ezer regisztrált horgászról tudnak, az alkalmi és rendszeres természetjárók száma pedig több millió.

Az államtitkár szerint az aktív kikapcsolódás elterjedésében kiemelkedő szerepet vállalnak az állami erdőgazdaságok: jelenleg több mint 22 milliárd forint értékben folynak vagy állnak előkészítés alatt ökoturisztikai fejlesztések az állami erdőkben, míg az elmúlt tíz évben 20 milliárd forintnyi beruházás valósult meg ugyanezen a területen. Az erdőgazdaságok az infrastruktúrák fenntartására is évi négymilliárd forintot költenek, amit jelentős részben maguk termelnek meg - fűzte hozzá.

 

A kulcsos házak 25 négyzetméter alapterületűek

Zambó Péter közölte, hogy az új kulcsos házak építését az állami Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programból finanszírozták, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. 14 millió forintos saját forrást biztosított a beruházáshoz.
Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője  megjegyezte, hogy választókerületében nem csak a Budapesti Erdőgazdaság, hanem a Vérteserdő Zrt. és a Vadex Zrt. is hasonlóan komoly fejlesztéseket folytat. Előbbi Kőhányáspusztán építi fel a Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központot, utóbbi a Pákozd-sukorói Arborétum és Vadaspark területén hajt végre jelentős fejlesztéseket.

Szalay László, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója elmondta, társaságuk üzemelteti a 20,1 hektáros, állami tulajdonban lévő Lujza-majort, valamint az 1800 folyóméternyi partszakasszal és 60 horgászhellyel rendelkező tavat, amelyben a fő halállományt a ponty, a kárász és az amur jelenti.

A könnyűszerkezetes, faborítású kulcsos házak 25 négyzetméter alapterületűek, kora tavasztól őszi végéig használhatók az elektromos fűtésnek köszönhetően. A kétszintes épületek alsó szintjén konyha, fürdő és étkező kapott helyet, míg fent egy légtérben öt ágy található.     

Helyi hírekLovasberényFejér megyeátadásturizmusökoturizmusfelújítás horgászat