2024.03.29, Péntek
Páratlan zöld fejlesztéshullám a Dunántúlon: 21 napelemparkot adtak át
Illusztráció (portfolio.hu)

Páratlan zöld fejlesztéshullám a Dunántúlon: 21 napelemparkot adtak át

MTI

2020.01.16. 07:05

Az átfogó fejlesztésnek köszönhetően 100 ezer ember villamosenergia-fogyasztását fedezik fenntartható módon.

Hirdetés

Huszonegy napelemparkból álló beruházás készült el több megyét érintően, a dunántúli fejlesztés egy országos beruházás része, amely összességében 100 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezi majd.

A 21 erőmű 6 milliárd forintba került, a teljes, március végéig megépülő beruházás összköltsége pedig 48 milliárd forint. Az országosan tervezett 110 naperőműből 94-et már megépítettek.

A most átadott 21 erőmű Bicskén, Bodajkon, Csókakőn, Csornán, Fertőszéplakon, Győrváron, Kajárpécen, Kisbéren, Komáromban, Kőszegen, Nagyvázsonyban, Öskün, Várpalotán, Veszprémben és Zalaegerszegen működik.

A naperőművek használatával a villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátása, valamint az üvegházhatású gázok mennyisége is csökkenthető, így a klímavédelmi célok eléréséhez is jelentősen hozzájárul a beruházás.

A kiserőművek teljesítménye egyenként fél megawatt, az élettartamuk pedig 25 év.

Az MVM Csoport országosan megépülő, 110 naperőművének összes kapacitása meghaladja majd a 100 megawatt beépített teljesítményt, ezek az egységek évente több mint 110 gigawattóra áramot termelnek majd. A fejlesztésért az MVM Zöld Generáció Kft. felel, a vállalat 2019 februárjában alakult, megújuló és megújítható energiákkal foglalkozik, üzemeltetést, fejlesztést végez, beruházásokat készít elő, 30 fő dolgozik a cégnél.

Helyi híreknapelemfenntarthatóságbodajkVeszprémVárpalotaCsókakőKomáromnapelemparkZalaegerszegbicskeKisbérKőszegFertőszéplakNagyvázsonyGyőrvárKajárpécCsornaÖskü