2024.03.19, Kedd
Jól halad a Vadmadárgondozó és az alsóvárosi közösségi tér építése
Fotó: Simon Erika

Jól halad a Vadmadárgondozó és az alsóvárosi közösségi tér építése

szekesfeharvar.hu

2019.08.25. 08:38

A Vadmadárgondozóba látogatók üvegen keresztül megtekinthetik a gondozással, gyógyítással kapcsolatos tevékenységeket.

Hirdetés

A Sóstó Természetvédelmi Terület keleti kapujánál, a Sárkeresztúri út mellett jövő év tavaszára elkészül a vadmadarakat bemutató és gondozó épület, illetve egy új közösségi tér az Alsóvárosban élők számára - derül ki a szekesfeharvar.hu beszámolójából. Az új épület a természetvédelmi terület környezetébe illeszkedik majd és új színfoltja lesz Székesfehérvárnak.

A beruházással egy modern, jól felszerelt vadmadárgondozó mellett létrejön egy alsóvárosi közösségi tér is.

A beruházás több mint 440 millió forintba kerül, ami állami forrásból valósul meg és része a Sóstó rehabilitációnak. A létrejövő vadmadárgondozó és madárpark célja a vadon élő, sérült madarak gyógyítása, azt követően pedig a természetbe történő visszaengedése, vagy maradandó károsodás esetén élethosszig tartó gondozása.

A vadmadárgondozóban és madárparkban, lehetőség nyílik majd a szabad életre alkalmatlan, de már gyógyult madarak élethosszig tartására, a veszélyeztetettek továbbtenyésztésére, az érdeklődő közönség számára a madarak bemutatására és a gyerekek természetismereti oktatására is.

A Vadmadárgondozóba látogatók üvegen keresztül megtekinthetik a gondozással, gyógyítással kapcsolatos tevékenységeket. Összesen 5 kórteremben 20 madár egyedi és 10 madár csoportos elhelyezésére lesz lehetőség.

A szabadtéri vadmadár röpdékben és ketrecekben pedig összesen 80 gyógyult, rehabilitálásra váró madarat láthatunk majd.


Kulturális programokat is tartanak majd az új közösségi házban

A közösségi házként működő épületben két nagyobb méretű, egybenyitható tér kerül kialakításra, ahol a Sóstón, Alsóvárosban és az Őrhalmi Szőlőben élők számára kulturális és közösségi programokat szerveznek. A terület előtt pedig 17 parkolót alakítanak ki.

A bejáráson Cser-Palkovics András polgármester elmondta, országos és európai viszonylatban is különleges komplexum jön létre Sóstón. A természetvédelem mellett az oktatásban is fontos missziót lát majd el a Vadmadárgondozó, ahol nem csak a madarak gyógyítása, gondozása zajlik, hanem be is mutatják majd a fiataloknak tevékenységüket. A másik épületrészről elmondta, hogy mintegy 60-80 fő befogadására alkalmas közösségi tér jön létre, amely lakossági fórumoknak, kulturális programoknak ad majd helyet.

Mészáros Attila alpolgármester, Alsóváros és Tóváros önkormányzati képviselője a beruházással kapcsolatban elmondta, hogy

a jelenlegi állás szerint tartható a jövő év februári határidő, így elkészülhet a Vadmadérgondozó épülete és az alsóvárosi közösségi ház.

A Vadmadárgondozó kapcsán kiemelte, hogy Dr. Berkényi Tamásék több évtizede mostoha körülmények között végzik azt a tevékenységet, ami példaértékű Magyarországon, így régi és jogos igényt elégít ki a beruházás. Hozzátette, hogy a Sóstó természetvédelmi terület miatt mindössze 2%-os a beépíthetőség, ez határozta meg az épület nagyságát és befogadóképességét is. Elmondta, hogy megújul a terület előtti, Sárkresztúri út felőli rész is, ahol parkolókat alakítanak ki.

Helyi hírekSzékesfehérvárközösségi tér