2024.03.29, Péntek

A Vidi visszaküzdötte Magyarországot a futballtérképre

fejervar.hu

2018.08.15. 08:26

Hat év után újra megcsinálták azt, ami eddig csak nagyon kevés magyar csapatnak sikerült.

Hirdetés

A Vidi FC hazai pályán gólnélküli döntetlent játszott a Malmővel, ezzel bejutott a Bajnokok Ligája 4. selejtezőkörébe. A magyar bajnok idegenben lőtt góljával ment tovább, miután kint 1-1-re végzett a svéd csapattal.

A továbbjutással eldőlt, lesz magyar együttes az ősszel rajtoló főtáblás csoportmeccseken - vagy a BL-ben vagy az EL-ben.

A felcsúti mérkőzésen szinte végig a fehérváriak akarata érvényesült: fegyelmezett taktikus játékkal nem engedték kapujuk közelébe az ellenfelet, és időnként egyérintős kontrákkal is veszélyeztettek. A svédek így mindössze egy igazi ziccerig jutottak, ám a szünet után Larsson éles szögből leadott közeli lövését Kovácsik kiütötte. A magyar csapatnak később még nagyobb lehetősége volt a vezetéshez, amikor a kilépő Negót a svédek kapusa elütötte, ám Lazovics kihagyta a büntetőt.

Összeségében semmi olyat nem mutattak a svédek, ami igazolta volna, hogy jóval előrébb jegyzik őket, a Vidi viszont szervezett játékkal kihozta magából maximumot, és megérdemelten ment tovább.

A Vidi a play off-körben a Celtic Glasgow-t búcsúztató AEK Athénnal találkozik. Az első mérkőzést a budapesti Groupama Arénában augusztus 21-én vagy 22-én, a visszavágót pedig egy héttel később rendezik. A győztes BL, a vesztes az EL főtáblájára jut.

A Vidi által 23 év alatt hatodszor jutott főtáblára magyar csapat a két európai kupában: a Debrecen és a Fradi is egy-egy BL és EL-szereplésig jutott, míg legutóbb a Vidi 2012-ben az EL-ig jutott. 

A válogatott 2016-os Eb-eufóriája óta nem igazán volt minek örülnünk, a Vidi keddi sikere viszont véget vetett a magyar foci egyik legsikertelenebb időszakának.

 

Helyi hírekFelcsútfociMOL Vidi FCBajnokok Ligája