2024.04.23, Kedd

Jól haladnak az etyeki fejlesztések

fejer.hu

2017.08.29. 13:11

Helyszíni bejáráson tekintette meg Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke a mintegy két milliárdos „Etyeki Gasztrosétány és kapcsolódó fejlesztések” projekt keretében megvalósuló fejlesztési elemeket: a Gasztrosétányt, a Sváb házat valamint a borászati központokat a napokban.

Hirdetés

A VVVTFT által lebonyolítandó projekt fejlesztései várhatóan az év végére készülnek el.  

A projekt részeként az Etyek, Újhegy-Gasztrosétány fejlesztése keretében 654,4 millió Forintból jelentős közmű-fejlesztéseket és –felújításokat végeztek. Tájba illeszkedő, szilárd burkolatú útszakaszt alakítottak ki. Az ún. felső úton kiskockakőt használtak fel, az alsó úton zúzalékos útburkolat épült. Ezt az útszakaszt közművekkel (szennyvíz, csapadékvíz, ivóvíz, földkábeles elektromos energia és közvilágítás, valamint távközlés) korszerűsítették.

A projekt másik eleme között szerepel a Sváb ház felújítása, a kitelepítettek emlékházának kialakítása.

A 154 millió Forintos fejlesztés során az eredeti építészeti arculat, alaprajz és funkcionális rendszer visszaállítása autentikus építőanyagokkal és szerkezetekkel történik.

A nemzetiségi hagyományok felelevenítésén túlmenően az erőszakos kitelepítések történetét bemutató emlékházat hoznak létre benne.

Az Etyek Gasztrosétány fejlesztését kiegészítően a település további három szőlészeti-borászati központjának területén történik 309,8 millió Forintos fejlesztés: a Kecskegödörben és a Körpincénél. Az Öreghegy fejlesztése a közeljövőben indul.

A tervezett beruházások célja a területek jobb megközelítését biztosító szilárd burkolatú úttal való ellátása, valamint az infrastrukturális hálózat részleges bővítése, átalakítása. A Kecskegödörnél a meglévő pincebejárók figyelembe vételével új kockakő útburkolat épül a Sóskúti úttól a „Kálna pincészet” felöl felvezető úton a felső pincékig.

 

Forrás: fejer.hu

Helyi hírekfejlesztésborászatetyekgasztrosétánysváb ház