2024.03.29, Péntek

Árpád-kori leletekre bukkantak Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2017.06.05. 17:58

Néhány hónapja kezdődött Székesfehérváron a Huszár utcai ásatás, melyen 12-13 századi, Árpád-kori leletekre bukkantak a Szent István Király Múzeum régészei.

Hirdetés

Az ásatást bárki megismerhette, aki szombaton részt vett a múzeum által szervezett terepsétán. Ötezer négyzetméteren ástak a régészek azon a területen, ahol egy kétszáz lakásos társasház épül hamarosan.

A társasház építése előtt teljes felületű feltárást írtak elő és egy Árpád-kori települést sikerült feltárnia a régészeknek. A mintegy ötezer négyzetméteres területen az akkoriban jellemző gödörházak vagy más néven veremházak kerültek elő a hozzájuk tartozó kemencékkel, de sikerült feltárni a házakat körbevevő vizesárkokat és a falut körülvevő sáncot is – mondta Reich Szabina a Szent István Király Múzeum régésze. Fontosnak tartjuk megmutatni, hogy az itt élők is láthassák, milyen volt az élet a középkori városon kívül, a korabeli Fehérvár agglomerációjában, továbbá szeretnénk megmutatni, hogy hogyan is dolgoznak a régészek és hogyan történik egy feltárás.

A középkorban itt élők főként növénytermesztéssel, állattartással foglalkoztak és minden valószínűség szerint az egy kilométerrel arrébb lakó belváros lakosságát látták el élelmiszerrel. Szegények voltak, amire a feltárt eszközökből következtetnek a régészek.

 

Forrás: szekesfehervar.hu

Helyi hírekSzékesfehérvárrégészettörténelemásatásSzent István Király Múzeum