2024.04.18, Csütörtök

Boszorkánytánccal űzték el a telet Mezőfalván

mezohir.info

2017.02.27. 11:32

Tavaszváró – télűző népi játékkal búcsúztatták a telet Mezőfalván. A kiszebábbal együtt tűzre vetették a rossz időt és a gondokat.

Hirdetés

Két különleges produkcióval is készültek idén a szervezők. A hagyományoktól eltérően a kiszebáb elégetése előtt misztikus boszorkánytáncokat és a néptáncosok székely szokásokat idéző - Íjjés legény csúfsága című játékát láthattuk szombaton a Piac téren. A mezőfalviak téltemető rendezvényére ezúttal is rengetegen voltak kíváncsiak.

Banyák márpedig vannak – állapította meg mellettem egy aprócska fiatalember, mikor a mezőfalvi télbúcsúztató hagyományok legújabb produkciója elkezdődött. Szó se róla, igazán dekoratív boszik ragadtak cirokseprűt a télűző programon! Miért is ne hinnék létezésükben, melyet csak megerősített kiváló hangulatú, lobogó máglya körül előadott koreográfiájuk. Juhászné Bokor Brigitta ötlete nyomán az idén újdonságként bemutatott boszorkánytánc sokaknak csinált kedvet egy jó kis farsangoláshoz, és a folytatás sem okozott csalódást.

Czuppon Péter táncosai ezúttal székely farsangi szokásokból válogattak. Tréfás népi játékukban a feleséget magának nem találó öreglegényt csúfolták ki, afféle mókás, táncos módra. Aki pedig a hagyományos kiszebabát hiányolta volna, nos, annak is volt lehetősége a gondűző cédulákat feltűzni. Erre külön bábut készítettek a táncosok, melyet az előadás alatt a közönség sorai között többször is körbetoltak egy tragacson, majd tűzre vetették a téllel és a gondokkal. Ráadásként a szereplők és jelenlévők együtt járták a télkergető tűztáncot. Mennyire lesz eredményes a mezőfalviak télűző programja, erre csak később kapunk választ.

Helyi hírektélMezőfalvahagyomány Boszorkánytánctavaszváró