2024.07.22, Hétfő
Újabb beruházással folytatódik a Sóstó környezetvédelmi rehabilitációja
szekesfehervar.hu - Fotó: Molnár Artúr

Újabb beruházással folytatódik a Sóstó környezetvédelmi rehabilitációja

szekesfehervar.hu

2019.05.19. 17:57

A korábbi tulajdonossal kötött gyors és korrekt megállapodást követően megkezdődött az Ózon Kft. volt telephelyének bontása a Temető utcai parkolónál. A bontás után a terület megújul és tájba illeszkedő közfunkciót kap. „A beruházás, teljes tereprendezést jelent, mely a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs projekt része és kormányzati forrásból valósul meg.” - tájékoztatott a pénteki nyilvános bejáráson Fehérvár polgármestere.

A város történetének egyik legnagyobb környezetvédelmi beruházása, a megújult Sóstó szomszédságában - az itteni élővilágot és megújulást szolgálva - egy kisebb léptékű, de környezetvédelmi szempontból szintén nagy jelentőséggel bíró beruházás keretében megtörténik az Ózon Kft. volt telephelyének - amely már az önkormányzat tulajdonában van - bontása és a terület szükséges rehabilitációja.

Mintegy 31 millió forintból sor kerül a romos épületek lebontására és teljes tereprendezésre, szükség esetén kármentesítésre is.

 

 

Egy füvesített zóna jön létre, ami ideiglenes parkolóként is működhet bizonyos nagyobb rendezvények esetén, a terület későbbi sorsáról pedig lesz lehetőségünk dönteni, a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs projekthez kapcsolódó játszótérrel, fitnesz-játszótérrel a csodálatos adottságú területtel összefüggésben, hogy semmi ne zavarhassa a környező gyönyörű látványt.” - hangsúlyozta a pénteki helyszíni bejáráson Dr. Cser-Palkovics András, polgármester, aki hozzátette: „a beruházás, mely a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs projekt része, kormányzati forrásból valósul meg.”

 

 

Örülök, hogy két olyan területet is meg tudtunk menteni, önkormányzati vagyonba tudtuk helyezni. Az egykori vastelepet és ezt korábban nem tájba illő területet is közfunkcióval látjuk el.” - emelte ki Mészáros Attila, alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője, aki a bontás idejére kérte a környéken lakók szíves türelmét.

 

 

Ennek a munkának a jelentősége nem a kivitelezés összetettsége vagy a volumene - építeni jobban szeretünk, mint bontani - hanem a tájkép, a környezet megtisztulása. Különösen fontos ez nekünk is, hiszen a telephelyünk a szomszédban van, az irodám ablaka például a területre néz. Hat hónapos határidő van a bontásra, az ingatlanon lévő garázs-, üzem-, és irodaépület eltakarításra kerül és tájba illő, kulturált környezet kerül kialakításra.” - tájékoztatott Halenár István, a közbeszerzési eljárás eredményeként nyertes ajánlattevő, az SHS-ÉPÍTŐ Tervező és Kivitelező Kft. ügyvezetője.

 

 

A bejáráson arra hívták fel a Sóstó Természetvédelmi Területre látogatók figyelmét, hogy a keleti kapunál folyamatban van a vadmadárgondozó és közösségi ház építése, ezért kérik, hogy a Szárcsa közön megközelíthető, új parkolót használják a közlekedők.

Galéria

GazdaságSóstó Természetvédelmi Területkörnyezetvédelmi rehabilitációkörnyezetvédelemberuházásFejér megyeSzékesfehérvár